SEGRE

DOMÒTICA

Arriben les cases intel·ligents

Amb una sola aplicació, els usuaris controlen l’entrada, la climatització, la il·luminació i les alarmes || Proporciona confort, seguretat i estalvi energètic, i els preus van dels 600 als 2.500 €

Alguns videoporters intel·ligents de control central.

Alguns videoporters intel·ligents de control central.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els edificis intel·ligents ja són una realitat. Cada vegada són més els lleidatans que instal·len sistemes tecnològics que, a través d’una única aplicació centralitzada, permeten controlar a distància la temperatura de la casa, la il·luminació, els accessos, les alarmes o fuites d’aigua, entre altres aspectes. A Lleida s’ha fet un curs de formació d’instal·ladors.

A qui no li agrada prémer un botó i que s’aixequi una persiana? O, encara millor, fer-ho amb un comandament a distància. O, encara més difícil, fer-ho estant fora de casa, des d’una simple aplicació al telèfon mòbil que, a més, pot programar-se si estem de vacances i volem proporcionar llum a les plantes i fer la sensació de quotidianitat davant de possibles robatoris. Tot això no només és possible, sinó que és una realitat amb els anomenats edificis intel·ligents o building communication systems, un camp de la tecnologia que comença a implantar-se a les cases de Lleida i que té molt camí per recórrer.

Els videoporters aniran més enllà d’obrir i tancar la porta i seran el control central de la instal·lació

Davant del repte, una quinzena de professionals, entre instal·ladors, enginyers, arquitectes o professors d’informàtica de la UdL, es van donar cita dimecres i aquest dijous a la capital del Segrià per seguir un curs de formació en domòtica avançada. “Els clients comencen a demanar-nos aquest tipus de sistemes i hem de començar per formar els instal·ladors”, va afirmar Màxim Miranda, director de l’empresa lleidatana homònima organitzadora del curs. Però què demanen els clients? “Principalment, busquen seguretat, confort i eficiència energètica”, va assegurar Miranda.

D’aquesta manera, des d’una sola aplicació al telèfon mòbil o al videoporter (que té pantalla tàctil i funciona com una tablet), es poden controlar de forma integrada totes les instal·lacions de l’habitatge. “Amb l’aplicació podem engegar la calefacció en una segona residència hores abans que hi arribem o la mateixa aplicació pot detectar que fa vent i que ha de retirar el tendal”, va explicar Odón Losada, un dels organitzadors del curs i director comercial d’Ingenium. Pel que fa als preus, dependran del que el client vulgui instal·lar, però oscil·len entre els 600 i els 2.500 euros i el sistema sempre és ampliable.

Les claus

  • Il·luminació. Des de l’aplicació de control central es pot regular la il·luminació de la casa, edifici o negoci, així com apujar i abaixar les persianes, una cosa que pot resultar útil si s’està de vacances.
  • Control d’accés. L’aplicació, instal·lada al videoporter o també al telèfon mòbil, serveix per controlar els accessos a l’habitatge, així com les alarmes i els detectors de presència, en cas de possible robatori.
  • Climatització. L’usuari pot programar la calefacció o l’aire condicionat i encendre’l o apagar-lo a distància. Així, es pot climatitzar una casa o una segona residència hores abans de l’arribada dels inquilins.
  • Incendis o fugues. La mateixa aplicació pot avisar l’usuari en cas que hi hagi un incendi o una inundació d’aigua i, al mateix temps, accionar un sistema que permeti tancar la clau de pas per aturar la fuita. 

La interconnexió total serà una realitat d’aquí a uns set anys Les últimes edicions del Mobile World Congress han fet una especial incidència en l’internet de les coses, és a dir, l’existència d’electrodomèstics intel·ligents que ens facin la vida més fàcil. A tall d’exemple, una nevera que ens avisi quan falten ous i ens faci la llista o la comanda de la compra. “Anem cap a la interconnexió total, que arribarà d’aquí a set o vuit anys”, van afirmar aquest dijous els responsables del curs que s’ha impartit a Lleida. La domòtica no es limita només als habitatges. També s’està instal·lant en hospitals, comerços, estadis esportius o, fins i tot, a les catedrals. És el cas de la d’Oviedo, on la domòtica controla la il·luminació.

Alguns videoporters intel·ligents de control central.

Alguns videoporters intel·ligents de control central.SEGRE

tracking