SEGRE

IMPOSTOS SOLIDARITAT

Hisenda reclama diners de la Renda a 50 lleidatans objectors de la despesa militar

L’Agència Tributària ha enviat requeriments de reclamació a uns 50 lleidatans objectors de la despesa militar i dediquen una quantitat simbòlica de l’IRPF a entitats socials que promouen el diàleg i la pau. Són 84 euros no declarats a la Renda, la majoria en els últims quatre anys i podrien enfrontar-se al pagament d’interessos.

Campanya de la Coordinadora d’ONGD de Lleida, impulsada per primera vegada el 2010.

Campanya de la Coordinadora d’ONGD de Lleida, impulsada per primera vegada el 2010.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Agència Tributària hauria reclamat diners a mig centenar de lleidatans al ser objectors fiscals de la despesa militar, una xifra que podria ser més elevada i que es remunta en alguns casos als últims quatre anys de la declaració de la Renda. Segons va denunciar ahir la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida, Hisenda ha incrementat considerablement els expedients de reclamació a aquells ciutadans que han destinat quantitats de l’IRPF a entitats socials que promouen valors de pau i cooperació.

Fa nou anys que la Coordinadora impulsa la campanya Desarma els teus impostos i està preparant la d’aquest any. Una portaveu de l’equip tècnic de l’entitat va explicar que l’objecció fiscal a la despesa militar és una eina més de desobediència civil de les persones que estan en contra del militarisme i “un dret que han exercit els lleidatans” durant els últims anys.

Segons va assenyalar aquesta portaveu, fins ara mai han tingut cap problema amb Hisenda, alguna reclamació puntual, però des de fa poc més d’un mes una cinquantena de lleidatans han rebut reclamacions per part de l’Agència Tributària, en les quals es reclama la quantitat no declarada, a més dels interessos. Els expedients no són ferms i els declarants han presentat la informació sol·licitada, com ja havien fet en el moment de presentar la declaració amb l’objecció fiscal. La xifra de lleidatans afectats podria ser més alta, tot i que no hi ha un registre centralitzat.

La Coordinadora denuncia que es tracta d’una “persecució” contra una campanya “que només intenta fomentar la pau”, per la qual cosa demanen poder decidir si es vol contribuir a la despesa militar. L’entitat considera “sorprenent” que Hisenda persegueixi ciutadans per no haver declarat una quantitat simbòlica de 84 euros (en protesta pels països empobrits a causa del deute extern) quan es calcula que el frau fiscal ascendeix a més de 26.000 milions d’euros a Espanya.

Així mateix, la portaveu de l’entitat va insistir que han intentat sense èxit contactar amb algun responsable de la delegació d’Hisenda per obrir la via del diàleg. Segons la Coordinadora, els requeriments fiscals estan arribant a objectors de tot l’Estat, segons la seua opinió, estan sent castigats per una decisió que mai han ocultat.

Per aquest motiu, insta les persones perjudicades a contactar amb l’entitat per articular una resposta conjunta. Dades del Centre d’Estudis per la Pau J.M Delàs situen la despesa militar d’Espanya durant l’any passat en 19.926 milions, 426 euros per habitant.

PASSOS PER FER OBJECCIÓ FISCAL A LA DESPESA MILITAR A LA DECLARACIÓ DE LA RENDA 1. No confirmar l’esborrany Segons la campanya Desarma els teus impostos, si s’està interessat a ser objector fiscal per despesa militar no s’ha de confirmar l’esborrany de la declaració (que a partir d’aquest any ja no s’agafa en paper), sinó que s’ha de tramitar a través del web o l’aplicació d’Hisenda. 2. Documentació S’ha de reunir la documentació necessària per omplir la declaració: l’esborrany, certificat d’ingressos i retencions de l’any a declarar, rebut bancari amb la informació fiscal, declaració de l’iRPF de l’any anterior i número del compte bancari, entre d’altres. 3. Declaració Entrar a l’aplicador de la pàgina web de l’agència Tributària per omplir la declaració. 4. Retencions Omplir declaració fins a l’apartat de retencions i altres pagaments a compte. 5. Objecció Escollir una de les dos opcions per calcular la quota que es destinarà a l’objecció fiscal per despesa militar: quota fixa de 84 euros o calcular 4,24% o el 9,39% de la quota líquida. 6. Declarar l’objecció Introduir el valor de l’objecció fiscal (per exemple, 84 euros) en una de les caselles de la declaració que no s’utilitzin. De forma automàtica el programa de la Renda té en compte aquesta deducció al resultat final. 7. Renda presentada Una vegada acabada la declaració, imprimir-ne una còpia. en aquesta no apareix que la deducció és per objecció a la despesa militar. 8. Ingrés en una ONG Ingressar la quantitat d’objecció fiscal, en la majoria dels casos de 84 euros, al compte corrent d’una entitat de caràcter solidari. És necessari comptar amb un rebut d’aquesta transferència. 9. Certificat d’objector A continuació, s’ha d’omplir la carta d’objector/a fiscal dirigida a l’agència Tributària amb el comprovant de l’ingrés a l’entitat elegida. es pot descarregar un model d’instància al web de la Coordinadora d’ONGD de lleida. 10. Presentació S’ha d’anar a l’oficina de l’agència Tributària, a la secció de registre, i presentar la carta justificant, on s’haurà d’incloure el número de referència de la còpia de la declaració i el rebut de la transferència bancària. la Coordinadora recomana fer dos còpies del document perquè al registre segellin les dos i poder guardar-la amb la declaració per possibles reclamacions. en el pitjor dels casos, Hisenda envia una declaració paral·lela.

“Col·laborar amb la destrucció és inacceptable per a mi” Una veïna de Lleida, objectora fiscal de la despesa militar des de fa anys, ha rebut fins a vuit requeriments per part de l’Agència Tributària al destinar 84 euros de les rendes dels últims quatre anys a entitats socials com a mecanisme de protesta contra la despesa militar del Govern. “Col·laborar amb la destrucció em sembla inacceptable i per això destino una part dels meus impostos a entitats que fomenten el diàleg i la pau. En definitiva, a la resolució de conflictes sense violència.” En declaracions a SEGRE, aquesta objectora, que va voler mantenir-se en l’anonimat, explica que les cartes d’Hisenda són per exigir-li informació, que ja va aportar en el moment de fer la Renda. Una de les cartes inclou una proposta de liquidació per no haver declarat 84 euros per any, més els interessos. “Intenta dissuadir-nos perquè no practiquem aquest mètode de desobediència però volem que s’inverteixi i s’eduqui en un ambient de pau”, assenyala.

Campanya de la Coordinadora d’ONGD de Lleida, impulsada per primera vegada el 2010.

Campanya de la Coordinadora d’ONGD de Lleida, impulsada per primera vegada el 2010.SEGRE

tracking