SEGRE

SANITAT

Sanitat alerta de problemes de subministrament en amoxicil·lina infantil

L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) detalla possibles alternatives per garantir els tractaments dels pacients

Ciutadans fan cua davant d'una farmàcia a Lleida en una imatge d'arxiu.

Ciutadans fan cua davant d'una farmàcia a Lleida en una imatge d'arxiu.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), dependent del Ministeri de Sanitat, ha emès una sèrie de recomanacions per pal·liar els problemes de subministrament amb les suspensions pediàtriques d’amoxicil·lina 250mg/5ml.

A través d’un nota informativa, l’AEMPS ha detallat possibles alternatives que permetin garantir el tractament dels pacients. En suspensions orals d’amoxicil·lina, Laboratoris Normon i Sandoz Farmaceutica són els laboratoris que compten amb una quota de mercat més important, i ambdós han experimentat retards en la sortida de nous lots al mercat, fet que ha originat l’actual problema de subministrament.

L’AEMPS ha assegurat que les causes que han provocat aquests retards "han estat solucionades" i "s’està accelerant la producció per fer front a la demanda pendent", per la qual cosa es preveu que la situació de subministrament de suspensions pediàtriques orals d’amoxicil·lina es normalitzi "a finals de la setmana del 21 de novembre".

A fi de cobrir una demanda més gran, Laboratorios Normon està prioritzant la fabricació de les seues presentacions. D’aquesta forma, s’estan alliberant de manera contínua unitats d’'Amoxicil·lina Normon 250 MG/5 ML pols per a suspensió oral EFG 1 flascó 120ml i s’espera que se'n normalitzi el subministrament a finals de la setmana que ve. En prioritzar aquesta presentació, es retardarà el restabliment de la presentació de 40 ml (previst per al gener 2023).

Sandoz Farmaceutica ha comunicat que també ha resolt els seus problemes amb 'Amoxicilina Sandoz 250 MG/5 ML pols per a suspensió oral EFG 1 flascó 120ml’i el seu subministrament es restablirà a finals del mes de novembre.

Tenint en compte que la disponibilitat de medicaments amb amoxicil·lina en comprimits no té d’aquests problemes, l’AEMPS ha habilitat amb la Direcció General de Cartera Comuna de Serveis del Sistema Nacional de Salut i Farmàcia del Ministeri de Sanitat un procediment perquè, en cas de necessitat, per absència del medicament prescrit, el professional farmacèutic pugui substituir la dispensació d’una suspensió oral d’amoxicil·lina 250 MG en flascó per a 'Amoxicil·lina Normon 250 mg pols per a suspensió oral en sobres EFG, 30 sobres’.

En el seu defecte, per a pacients en qui la dosi diària pugui aconseguir-se amb 250mg per presa, per una de les següents presentacions d’amoxicil·lina 500 mg en comprimits: 'Amoxicil·lina Normon 500 MG comprimits EFG, 20 comprimits,' 'Amoxicil·lina Almus 500 MG comprimits dispersables EFG i 'Amoxicil·lina Ardine 500 mg comprimits EFG'.

La suspensió s’haurà de reservar aquells pacients en qui l’ajustament de dosi requereixi dosis que no puguin obtenir-se amb el fraccionament de comprimits de 500mg, com pacients de menys de 6 mesos. Aquests medicaments es presenten en comprimits de 500 mg ranurats, és a dir, que poden fraccionar-se per administrar mig comprimit, que pot dissoldre’s o disgregar-se en aigua.

La fitxa tècnica no preveu fer servir aquesta modalitat d’administració, ja que indica que la ranura serveix únicament per fraccionar i facilitar la deglució però no assegura la divisió en dosis iguals, però es considera que és l’opció més accessible considerant el problema de subministrament existent. Aquests comprimits poden dissoldre’s en aigua, sent ingerits immediatament.

Les prescripcions d’'Amoxicil·lina Normon 250 mg pols per a suspensió oral en sobres EFG, 30 sobres’també podran ser cobertes pels comprimits indicats, mentre persisteixi el problema amb les suspensions orals. Aquesta substitució només serà possible mentre persisteixi el problema de subministrament amb les suspensions orals d’amoxicil·lina.

tracking