SEGRE

2.0

"Em vaig fer 'youtuber' per explicar 'mates' als que no podien pagar classes de repàs"

David calle “Em vaig fer ‘youtuber’ per explicar ‘mates’ als que no podien pagar classes de repàs”

David calle “Em vaig fer ‘youtuber’ per explicar ‘mates’ als que no podien pagar classes de repàs”SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’enginyer madrileny David Calle no és un youtuber com qualsevol altre, en lloc d’impressionar-se amb videojocs o dir bajanades histriòniques triomfa explicant matemàtiques. Acumula més de cent milions de visualitzacions a la xarxa i l’acadèmia d’FP Ilerna Online l’ha convidat a compartir els seus secrets per ser un referent a la xarxa.

Vostè és enginyer i arrasa com a docent a les xarxes, com va fer aquest camí?

Després d’acabar la carrera treballava d’enginyer i amb la crisi em vaig quedar a l’atur. Per sobreviure vaig tornar a fer repassos, una feina que ja havia fet quan estudiava per pagar-me la carrera. Però si la crisi també va allunyar molts alumnes de les acadèmies de repàs, i això era un greuge per als nois que no es podien permetre reforçar les assignatures més complicades. Aleshores em vaig plantejar fer vídeos per explicar els temes més complicats i compartir-los a les xarxes.

Fins que enguany va ser finalista dels Global Teacher Prize, com ho ha viscut?

És un reconeixement molt important, encara que el que em continua motivant és que els joves s’apassionin per les matemàtiques. Allò que m’emociona és quan els alumnes comparteixen les seues notes i em diuen que els meus vídeos els han ajudat a entendre les matemàtiques o que han suspès però tenen ganes de continuar estudiant.

Un bon professor no és aquell que sap molt de la matèria sinó el que sap explicar-la. Quin és el seu sistema per ensenyar?

La veritat és que surten naturals, suposo que hi ha un punt d’energia, de passió que es transmet de manera natural i els xavals ho noten.

No ha mirat tutorials al Youtube per incorporar trucs?

No, però és veritat que si al començament feia vint vídeos a la setmana tal i com rajaven, ara en faig sis o set al mes i procuro editar-los amb més gràcia. El que és important és fer les coses amb convicció i sense vergonya, amb naturalitat.

A la seua acadèmia vénen alumnes de diferents escoles, quins són els problemes que hi detecta en la docència?

Des de fora em sembla que el sistema és massa rígid. S’espera que els nanos s’adaptin al model sense tenir en compte que és el sistema el que s’ha d’adaptar als alumnes. Ells han crescut amb un mòbil a la mà i els adults esperem que entenguin i aprenguin les coses de la mateixa manera que ho vam fer nosaltres.

Vostè explica problemes matemàtics en vídeos relativament curts, es podria fer un batxillerat o un grau d’enginyeria amb aquest sistema?

No, els vídeos que jo faig són de suport i en cap cas els plantejo com un referent per al sistema educatiu. Però hem de ser més conscients de la manera com miren el món els adolescents per tal que la comunicació sigui més fluïda amb els joves.

Té una acadèmia, es planteja deixar-la i convertir-la en un centre on-line?

No, el poc que guanyo amb els vídeos reverteix a l’acadèmia Unicoos, que tinc a Madrid. Sí que sóc un dels youtubers educatius amb més seguidors, però estic molt lluny dels típics youtubers que realment triomfen a internet. Explicar matemàtiques també té un sostre [riu].

tracking