SEGRE
El portàtil no ha mort

El portàtil no ha mortSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els que estudiem l’evolució dels mitjans digitals i els dispositius tecnològics fa anys que llegim una tendència que sembla que no arribi mai, una que augurava, a principis de la dècada passada, la desaparició dels ordinadors, tant els de taula com els portàtils. Quan va aparèixer el primer iPhone, l’any 2007 semblava que el món mòbil ho canviaria tot. I ho ha fet. Avui la gran majoria d’innovacions basen el seu potencial en la ubiqüitat d’aquest dispositiu i les seves possibilitats. Al cap de pocs anys, l’auge de les tauletes posava damunt de la taula l’inici del final de la vida dels ordinadors convencionals.

Però no ha sigut així. Malgrat les opcions de mobilitat i potència dels nostres telèfons mòbils, hi ha un element que encara no han pogut imitar, la productivitat. Qualsevol persona que necessiti treballar amb solvència sap que necessita un teclat en condicions i una certa agilitat en canviar d’eines, aplicacions i programes. I això és un tema que tant els mòbils com les tauletes encara no han pogut igualar. Des del 2010, hem vist desenes de propostes, que van d’uns ortopèdics teclats que es projecten a la taula fins a tauletes que incorporen teclats i ratolins cada cop més sofisticats.

Així, avui, entrats ja a la tercera dècada del segle XXI, els grans fabricants segueixen apostant fort per ordinadors convencionals, portàtils i de sobretaula, cada cop més optimitzats i estilitzats. Alguns fins i tot amb propostes multitàctils entremig del teclat o amb el trackpad interactiu. El tema que m’ocupa avui, que era revisar la predicció de la desaparició dels ordinadors portàtils, no s’ha complert, sobretot en sectors productius i professionals. Que hi ha hagut una caiguda de vendes de portàtils en els darrers anys? Sí, i seguiran caient. Però d’aquí a la seva desaparició encara hi ha un gran salt que tardarà uns quants anys a completar-se.

D’altra banda, elements externs i inesperats com la crisi del coronavirus i l’arribada del teletreball global han comportat que aquest octubre, en un gir inesperat del guió, la venda de portàtils a nivell mundial s’hagi disparat de nou. El portàtil no ha mort.

El portàtil no ha mort

El portàtil no ha mortSEGRE

tracking