SEGRE

REFORMA HORÀRIA

Botiguers de Lleida: “Ens agradaria tancar cada dia a les set”

Més de 168 botigues, incloses les del grup Inditex, com Zara, se sumen a la diada per reivindicar uns horaris més racionals || El comerç veu inviable canviar-los si no ho fa tota la societat

El carrer Major oferia aquesta atípica imatge ahir a les set i deu de la tarda.

El carrer Major oferia aquesta atípica imatge ahir a les set i deu de la tarda.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La primera Diada per la Reforma Horària de Lleida, organitzada per l’associació Slow Shop Lleida, va resultar ahir un èxit al comptar finalment amb cent seixanta-vuit botigues inscrites per avançar l’horari de tancament com a mesura simbòlica, encara que al final van participar-hi bastants més. La majoria van ser petits comerços, però també s’hi van sumar les ensenyes de tot un gegant del sector de la moda com és Inditex (Zara, Massimo Dutti, Oysho, Pull & Bear, Stradivarius i Bershka). Totes van tancar per un dia a les set de la tarda, amb l’objectiu de conscienciar sobre la necessitat d’una reforma horària que faciliti horaris més racionals i “europeus”. “És molt sacrificat estar tantes hores i fins tan tard darrere del taulell. Estaria molt bé poder tancar abans i tenir temps per fer altres coses”, va explicar una comerciant que va participar en la jornada. La presidenta de Slow Shop, Juliana Fernandes, va destacar les adhesions rebudes a última hora i va indicar que la iniciativa suposa “un bon punt de partida” per conscienciar els empresaris i la ciutadania en general “que és possible fer uns horaris més raonables” a la feina que afavoreixin la conciliació laboral i familiar i aportin més benestar.

No obstant, tot el sector té clar que les botigues per si soles poc poden fer per canviar els horaris. “Hauria de ser un canvi de tothom, amb una ordre general, com es va fer al passar de la pesseta a l’euro. Si és així, m’hi apunto la primera, perquè el comerç és un dels oficis que més hores treballen i de cara al públic. Acabar abans ens permetria tenir temps per fer altres activitats que ens agraden”, va opinar Maria Rosa Eritja, presidenta de la Federació de Comerciants. No obstant, va remarcar que un canvi només al comerç seria “impossible”. “Valorem molt bé la iniciativa, però som escèptics. No és una cosa que pugui canviar-se d’avui per demà, perquè el canvi d’horaris ha de ser de tota la societat, no només de les botigues. Si no, no té sentit”, va afirmar, per la seua part, Manel Llaràs, de Pimec.

També els sindicats veuen positiva la iniciativa, però amb la mateixa cautela. “Hauríem d’apostar per racionalitzar els horaris per tal de facilitar la conciliació, sobretot al comerç, però no és tan senzill com tancar més d’hora. Això ha d’anar acompanyat per una reforma molt més global”, va assenyalar Núria Solé, secretària d’Organització d’UGT. El líder de CCOO a Lleida, Jaume Sellés, va defensar també la necessitat “de crear un marc més raonable per a l’organització de la vida”, alhora que va considerar positives experiències com la d’ahir per abordar-lo.

La llei de reforma horària, pendent del tràmit al Parlament La ponència conjunta posada en marxa per tots els grups del Parlament per elaborar una llei catalana de reforma horària ja està conclosa i el text està pendent d’entrar ben aviat per a la seua tramitació parlamentària, va explicar el diputat de Junts pel Sí Fabián Mohedano, principal impulsor de la iniciativa. La previsió és que el text comenci a debatre’s abans de final d’any i pugui aprovar-se a la primavera, ja que incorpora un alt nivell de consens entre les forces polítiques. La norma recomanarà canvis substancials en l’organització social i laboral de Catalunya per europeïtzar els horaris, avançant i escurçant la pausa per dinar (abans de les 14.00 hores) i sopar (entre les 19.00 i les 21.00 hores). L’objectiu és aconseguir que s’adaptin millor al ritme vital i facilitin la conciliació de la vida laboral i familiar, encara que només seran recomanacions.

tracking