SEGRE

JUSTÍCIA EDUCACIÓ

Fiscalia investiga a Lleida deu pares per absentisme dels seus fills a l'escola

Famílies de menors de 16 anys que acumulen alts percentatges de dies sense anar a classe

Imatge d’arxiu dels jutjats del Canyeret de Lleida.

Imatge d’arxiu dels jutjats del Canyeret de Lleida.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Fiscalia de Menors de Lleida va obrir l’any passat una investigació a set pares i en va denunciar tres més per l’elevat nombre de dies que els seus fills feia que no anaven a classe en col·legis i instituts. Tots els casos venien derivats des d’Ensenyament. Els tres denunciats podrien ser condemnats a una pena de fins a sis mesos de presó.

La Fiscalia de Menors de Lleida va investigar l’any passat una desena de famílies de les comarques lleidatanes per absentisme escolar greu. Es tracta de casos, segons van explicar a aquest diari fonts del Ministeri Públic, en els quals el menor (sempre de menys de 16 anys, que és l’edat fins a la qual l’educació és obligatòria) acumula un elevat percentatge de dies sense anar al centre educatiu o, directament, no hi va.

En tres d’aquests casos, als quals ja feia temps que es realitzava un seguiment des de la Fiscalia de Menors, es van obrir diligències d’investigació penal al considerar que els pares del nen podrien estar incorrent en la comissió d’un delicte d’incompliment dels deures inherents a la pàtria potestat, que està tipificat al Codi Penal. Si el cas arriba finalment a ser enjudiciat, els progenitors podrien ser condemnats a una pena d’entre tres i sis mesos de presó i al pagament d’una multa que oscil·la entre els sis mesos i un any (amb quotes diàries).

Els set casos restants es troben encara en una fase més inicial. Van ser derivats l’any passat des del departament d’Ensenyament, després que les mesures adoptades per la conselleria al detectar l’absentisme (reunions amb els pares del nen, entre d’altres) per reconduir la situació resultessin infructuoses. És llavors quan la Fiscalia de Menors de Lleida pren cartes en l’assumpte, incoant un expedient, citant els progenitors i analitzant les causes per les quals el menor no va a classe. Després d’això, aquest òrgan judicial també deixa passar un temps prudent a les famílies amb l’objectiu d’intentar que els menors vagin a classe i se’ls dóna un termini per complir-ho. Si els pares mostren deixadesa amb l’assumpte, és llavors quan finalment es formula una denúncia contra ells i s’obre un procés penal.

Els jutjats lleidatans han dictat sentències dispars

Pares lleidatans s’han assegut en els últims anys al banc acusats de no portar els seus fills a classe o no escolaritzar-los. Les sentències dels jutges han estat dispars, ja que cada cas té unes característiques particulars.

Així, per exemple, el març del 2015, el jutjat penal número 2 va condemnar a tres mesos de presó una veïna de Balaguer per portar la seua filla només dos dies a l’escola en tot un curs. La menor tenia 10 anys quan va començar a no anar a classe de forma sistemàtica en un col·legi de la capital de la Noguera. El seu absentisme escolar superava el 90%, va començar el 2008 i va acabar el 2012.

Aquell mateix any, l’Audiència Provincial va condemnar a quatre mesos de presó uns pares per no portar les seues dos filles, menors de 16 anys, a l’escola durant diversos cursos entre els anys 2010 i 2014. En canvi, el passat 30 de desembre, el jutjat penal número 1 va absoldre una parella de l’Alt Urgell que es va asseure al banc acusada d’un delicte d’abandó de família per deixar d’escolaritzar la seua filla des del curs 2013, quan havia de començar primer d’ESO, en una sentència sense precedents. La Fiscalia va sol·licitar que els progenitors fossin condemnats a pagar sengles multes de 2.700 euros com a autors del delicte d’abandó de família. Els pares van al·legar en el judici que havien optat pel sistema educatiu denominat homeschooling (escolarització a casa) per part d’una institució no homologada a Espanya. A pesar de l’acusació de la Fiscalia, la jutge va afirmar en la resolució que “no hi ha hagut deixadesa i abandó en les seues funcions parentals”.

tracking