SEGRE

SUCCESSOS MALTRACTAMENT INFANTIL

Les lesions del nadó agredit a Lleida desmenteixen la versió dels pares

Els acusats van declarar que el fill els va caure de forma accidental || El nen, que ara té vint-i-quatre dies, continua ingressat en estat molt greu a Vall d’Hebron

El furgó que va portar els pares al jutjat divendres passat.

El furgó que va portar els pares al jutjat divendres passat.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les primeres investigacions sobre el presumpte maltractament a un nadó de menys d’un mes de vida per part dels pares desmenteixen la versió que els progenitors van donar al jutjat, ja que les lesions que presenta el nen no es corresponen amb una caiguda accidental. Fonts pròximes al cas assenyalen que el petit, ara de vint-i-quatre dies, té lesions neurològiques, diversos hematomes i una clavícula trencada, com va avançar SEGRE. Tot i que encara s’han d’analitzar els informes forenses, les primeres indagacions apunten a descartar la caiguda accidental, i s’estudia si les lesions que presenta el nadó són compatibles amb un sacseig violent.

Segons van assenyalar aquest dilluns fonts hospitalàries, el nen segueix ingressat a l’UCI de la Vall d’Hebron en estat molt greu. El nadó va ser evacuat al centre de Barcelona després d’ingressar fa dos setmanes a l’Arnau de Vilanova de Lleida, que va donar l’avís per possible maltractament. Al cap d’una setmana, dimecres passat, els Mossos van arrestar els pares, de trenta-tres i trenta-nou anys, quan eren a l’hospital amb el fill pels indicis de maltractament. Com va avançar aquest diari, la detenció es va produir per evitar que els progenitors poguessin concertar una coartada sobre els fets. Segons fonts pròximes al cas, el pare va canviar dos vegades la versió. En el primer moment va dir que el nadó havia caigut del cabàs mentre anava al cotxe, al no tenir posat el cinturó de seguretat. Tanmateix, durant l’escorcoll a l’habitatge familiar, va assenyalar que el nadó li havia caigut quan el tenia en braços i que no n’havia informat la mare. A més, durant la declaració que tots dos van prestar davant de la jutge d’instrucció del cas, s’hi van constatar contradiccions. La magistrada va ordenar divendres passat l’ingrés a presó provisional, comunicada i sense fiança per un delicte de lesions agreujades amb dol eventual. El pare ja havia estat denunciat anteriorment per altres parelles per maltractament i té pendent un judici.

Detectats 95 casos de menors maltractats en un any a Lleida El Registre Unificat de Maltractaments Infantils (RUMI-Salut) va rebre l’any passat 95 situacions de maltractament a les comarques de Ponent en què les víctimes eren nens o adolescents. Segons les dades de Salut, tretze d’aquests casos van ser considerats greus. Gran part de les situacions de violència a menors es produeixen en l’àmbit familiar. Les notificacions es fan des dels hospitals, encara que la conselleria ha ampliat el protocol perquè també puguin informar-ne els centres d’atenció primària. Les últimes dades del RUMI assenyalen 95 notificacions, encara que un nen pot haver estat víctima de més d’una situació de maltractament. Per tipus, en un 30,5% dels casos els menors van patir agressions físiques i en un altre 28,4% van ser víctimes d’abusos sexuals.

tracking