SEGRE

Bars i restaurants de Lleida: 'Això és un drama. No volem pagar els plats trencats de la crisi del coronavirus'

Més de 400 restauradors s’han concentrat aquest dijous a Lleida contra el tancament de bars i restaurants ordenat per la Generalitat a la capital i en sis municipis del Baix Segre

Unes 200 persones es concentren a Lleida per reclamar més ajuts de les administracions a l'hostaleria

Unes 200 persones es concentren a Lleida per reclamar més ajuts de les administracions a l'hostaleriaMAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un grup d’hotelers de Lleida, agrupats a la plataforma Nova Unitat Ciutadana, han trencat aquest dijous plats davant de l’Ajuntament de la ciutat, a la plaça de la Paeria, en protesta pel tancament dels seus negocis per part de la Generalitat per evitar contagis de coronavirus i el seu portaveu, Daniel Consuegra, ha afirmat que si no s’aixeca el "confinament il·legal" obriran els seus bars i restaurants aquest divendres. Els restauradors han trencat els plats en finalitzar una concentració convocada per la Federació d’Hostaleria de Lleida en la qual unes 200 persones, segons la Guàrdia Urbana, s’han concentrat a la plaça Sant Joan, a escassos metres de plaça de la Paeria, en la qual Consuegra ha explicat que no ha pogut intervenir en els discursos de la concentració per falta de temps i ha demanat "que de manera immediata s’aixequi el confinament de la ciutat". 'Volem treballar' corejaven els assistents que portaven pancartes amb missatges com a 'Reobertura ja' i 'Mentre a Catalunya recomanen a Lleida tanquen’.

En la concentració convocada per la Federació de l’Hostaleria, el seu president, Josep Castellarnau, ha reclamat que ajuts directes "que arribin ja, condonació de les hipoteques i expedients de regulacion temporal d’ocupació (ERTE) totals". Castellarnau ha afirmat que a Lleida el sector té unes 4.000 empreses, amb 1.600 treballadors a la plana i 10.000 a tota la província, i que un 20% de negocis han avançat que ja no obririen. El president del gremi ha assegurat que l’hostaleria de Lleida és "l’únic sector tancat de tot Europa" i ha comparat la situació amb altres zones en les quals hi ha hagut casos. "Fora d’aquí hi ha hagut mesures pal·liatives: a L’Hospitalet de Llobregat, que també ha tingut casos, han deixat obrir l’hostaleria amb mesures correctores; a Barcelona deixen fer festivals de música; a Madrid la gent no ha de portar màscara, i nosaltres hem de tenir tancat", ha dit Castellarnau, que ha agregat que el col·lectiu no entén què ha fet malament perquè ha actuat com se li ha demanat. "És un drama", ha resumit el president de la federació que ha explicat que a la ciutat de Lleida no hi ha hagut ingressos però que les cancel·lacions s’han donat a tota la província.

PIMEC DEMANA FLEXIBILITAT

També ha participat en l’acte el secretari general de Pimec, Antoni Cañete, que s’ha dirigit als hotelers per mostrar "la solidaritat i la indignació pel que s’està vivint en nom de l’empresariat català, la PIMEC i els autònoms". Ha assegurat que no és incompatible la seguretat amb l’activitat i ha afirmat que "de gana també mor gent", i amb aquest argument ha demanat que es gestioni amb claredat. Cañete ha dit que "durant l’estat d’alarma s’han posat mitjans fora de temps, amb molta inseguretat jurídica amb algun reial decret que generaven incerteses, que és el pitjor que hi pot haver per a una economia." Ha remarcat que en l’estat d’alarma es parlava de crisi de liquiditat i hi havia uns mecanismes que podien ajudar com els ERTE de força major, mentre que ara s’ha passat d’una crisi de liquiditat a una crisi de demanda, i ha agregat: "El confinament de Lleida sense estat d’alarma és la pitjor situació que podem tenir". 

Cañete ha insistit "que no es donen les circumstàncies per tenir a Lleida una situació que no s’està donant en altres àmbits" i ha recordat que la Generalitat en el cas de Barcelona només ha donat recomanacions. El secretari general de Pimec ha demanat flexibilitat en l’aplicació de les mesurades a tots els sectors perquè hi pugui haver ERTE de força major o excepcionals de productivitat. "Hi pot haver ajuts, com els 4 milions anunciats pel Govern per a Lleida, però mirin, un elefant no es mata amb un tirador. Es tracta amb la dimensió que té pròpiament aquesta situació", ha afirmat adreçant-se als assistents.

Unes 300 persones es concentren a Lleida per reclamar més ajuts de les administracions a l'hostaleria

Unes 300 persones es concentren a Lleida per reclamar més ajuts de les administracions a l'hostaleria

tracking