SEGRE

MEDI AMBIENT PROTESTA

El portaveu d'Ipcena s'enfila al gran arbre de Sant Joan i força paralitzar-ne la tala

Talamonte accedeix a un altre informe per si es pot apuntalar, però està “convençut” que no és viable

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El portaveu de l’entitat ecologista Ipcena, Joan Vázquez, es va enfilar ahir a l’arbre de grans dimensions de la plaça Sant Joan que la Paeria estava a punt de talar i va aconseguir evitar-ho, almenys provisionalment. L’ajuntament havia anunciat dies enrere que l’havia de tallar per seguretat, ja que està inclinat i es repenja en el tendal de la terrassa d’un bar, després de consultar empreses especialitzades i descartar altres alternatives.

De fet, operaris ahir van començar a tallar algunes de les branques quan Vázquez va iniciar l’acció de protesta i va pujar a l’arbre. Va estar enfilat a la mèlia al voltant d’una hora. Van acudir-hi agents de la Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra i el tinent d’alcalde Sergi Talamonte va intentar convèncer-lo que l’única opció és talar l’arbre, però al final es va paralitzar l’operació.

“De moment ho parem, perquè no volem enfrontaments i respectem les accions de tots els grups ecologistes, però en aquest cas no tenen raó. Haurem d’ampliar l’informe, intentarem convèncer-los i espero que entenguin les raons. L’òptim és primar la seguretat de les persones per sobre d’un arbre que no és monumental, sinó molt comú a Lleida i que ha donat molts problemes. Estem convençuts que no es pot mantenir”, va indicar, i va afegir que “apuntalar un arbre si les arrels s’estan movent no aporta seguretat i costaria el que val plantar-ne cent. I el nou informe costarà com plantar-ne deu”. Va recordar que fa quinze anys ja va caldre talar una altra mèlia en aquest lloc després de registrar un moviment arran d’unes tempestes.

Vázquez, en canvi, veu “vergonyosa l’actuació del regidor de Transició Ecològica”. “És l’últim arbre de la plaça Sant Joan, en qualsevol país europeu mínimament civilitzat la carpa del bar es mouria quatre metres i s’apuntalaria l’arbre, que està en ple vigor i no s’ha de tallar. Sempre cal buscar qualsevol alternativa”, va assenyalar, i va subratllar que “no és veritat com diu el regidor que un nou informe val més que plantar deu arbres. Ipcena en pagarà cinquanta, si la Paeria no té diners per pagar-ne deu és una autèntica vergonya”.

Lligats a arbres de l’avinguda del Segre el 2007

Aquesta no és la primera vegada que Ipcena protgoniza una acció d’aquest tipus. El 2007, quatre integrants del col·lectiu, entre ells el mateix Vázquez, es van enfilar i van encadenar arbres de l’avinguda del Segre per evitar que la Paeria els talés, al·legant mal estat. Ho van aconseguir durant unes hores, però van ser tallats igualment.

Vázquez, mostrant el seu DNI des de l’arbre a dos agents de la Guàrdia Urbana.

Vázquez, mostrant el seu DNI des de l’arbre a dos agents de la Guàrdia Urbana.ITMAR FABREGAT

tracking