SEGRE

Josep Oriol Pujol i Humet

Ens anticipem a l'adolescència?

Director General Fundació Pere Tarrés

carta

cartacarta

Creat:

Actualitzat:

SR. DIRECTOR:

Sovint escoltem comentaris enginyosos dels pares d’adolescents referits al moment familiar que viuen. Altres, però, són més preocupants i denoten com perceben que “se’ls escapa de les mans” allò que fan els fills, i ho viuen amb gran preocupació. Tota adolescència té factors d’aleatorietat: companys, oportunitats, vivències quan volen experimentar o necessiten transgredir, referents que prenen... Encara que, si hi ha una base educativa sòlida, si se’ls ha sabut marcar els límits, si han interioritzat uns principis com el respecte, no deixa de ser una etapa complexa i alhora plena d’oportunitats que s’acaba superant amb naturalitat. Malgrat això, i més en una societat que cerca seguretats, les famílies voldrien receptes per garantir-los una adolescència dels fills, si no tranquil·la, com a mínim “controlable”.

Els que fa anys vam viure aquesta etapa dels nostres fills només podem assegurar que no hi ha cap recepta que garanteixi l’èxit de l’experiència. Podem, però, suggerir una proposta que els encaminarà per valors positius d’ajuda a l’altre, de respecte, generosa, i que els enriquirà com a persones. Ens referim als centres d’esplai on, si hi entren com a infants, en poden sortir com a joves madurs.

El cap de setmana del 25 i el 26 de març, a Agramunt, tindrà lloc la Trocajove: una trobada d’entorn un miler d’adolescents, amb els seus monitors de centres d’esplai de tot Catalunya. Ho organitza el Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC), de la Fundació Pere Tarrés, a les terres de Lleida vinculada a la Fundació Verge Blanca. Són entitats que donen suport al treball setmanal d’aquests centres d’esplai. La trobada vol servir per a la formació d’aquests participants d’entre 15 i 17 anys i per mostrar-los que n’hi ha molts més com ells. S’ho passaran bé, escoltaran algunes xerrades, al vespre viuran una vetllada i un concert, participaran de l’Eucaristia i tot això sense alcohol, respectant els companys en un ambient sa i distès.

Amb tot, el més important per a ells no és el cap de setmana de trobada sinó l’activitat ordinària dels dissabtes, de les excursions, de les colònies o campaments a l’estiu amb els seus monitors. Els monitors voluntaris, el seu exemple de generositat i de valors són la veritable clau de l’èxit de l’educació en el lleure. La proximitat generacional i el seu testimoni suposen una forma extraordinària de transmetre als adolescents una forma de ser, un model de persona. Portar els nostres fills quan encara valoren les propostes familiars a un centre d’esplai, a les colònies d’estiu, és una de les contribucions a la seva educació i a “assegurar-nos” una adolescència amb referents positius.

tracking