SEGRE

Junta AMPA Escola Frederic Godàs

Espai personal 'versus' menjadors escolars

Creat:

Actualitzat:

SR. DIRECTOR:

Estem segurs que la situació que exposarem a continuació és usual a altres centres educatius de la nostra ciutat però, com que és una realitat i un tema que ens preocupa seriosament, parlarem de la realitat amb què ens trobem a la nostra escola.

Hi ha infinitat d’estudis que parlen de la necessitat que tenim els humans de disposar d’un espai personal mínim que serveixi per què la resta respectin la nostra intimitat. També hi ha lleis que determinen l’aforament màxim de persones que pot tenir un espai o local d’ús públic i que, segons la legislació vigent, estaria al voltant d’1,5 m2 per individu.

Doncs bé, el menjador de la nostra escola té una superfície de 140 m2, per la qual cosa és de fàcil deducció que l’aforament òptim estaria al voltant dels 93 alumnes per torn. No sabem si en aquest nombre de persones s’hi inclou també el personal que hi treballa, cosa que encara fóra més preocupant, ja que al segon torn del menjador escolar encabim fins a 150 persones en aquests 140 m2. Segons els experts en la matèria, el fet d’estar “enllaunat”, és a dir, “quan l’espai és petit en relació a les persones que en fan ús, s’envaeixen les fronteres, es genera agressivitat i disminueix l’aprenentatge. Els espais molt tancats generen, a més, estrès que té efectes sobre la salut física i emocional de la persona”.

A tot això s’ha de sumar que l’horari escolar també limita els torns que es poden organitzar perquè pugui dinar l’alumnat que en fa ús. Afortunadament, la coordinadora i les monitores del menjador fan una tasca encomiable i desenvolupen les seves funcions de forma responsable, seriosa i intenten minimitzar, dins de les seves possibilitats, l’efecte de la massificació, les mancances de l’espai i de les instal·lacions.

Convidem els responsables de l’administració a comprovar, in situ, quines són les condicions reals en les quals han de treballar cada dia aquestes persones i en les quals han de dinar els usuaris.

Som coneixedors, respectem i compartim la màxima que defensa que el menjador escolar és un servei, però arribats a aquest punt, cal que ens preguntem per la qualitat d’aquest servei. La direcció i l’Ampa de la nostra escola estan convençudes que si el menjador escolar ampliés la seva capacitat augmentaria proporcionalment la qualitat del servei que es dóna. De la mateixa manera, i tal com hem defensat en diferents ocasions davant l’administració competent, el fet de disposar d’una cuina pròpia encara acostaria més a l’excel·lència el servei que s’hi ofereix. L’any 2006 la nostra escola va patir una important transformació motivada per la construcció de l’edifici d’educació infantil. Llavors ja es va demanar tot el que hem referit anteriorment, però la resposta de l’administració va ser que havien “obviat” una possible ampliació de pressupost d’obra i que era un tema que restava aparcat fins que disposessin dels mitjans per poder realitzar-lo. Després de 10 anys encara no hem rebut cap resposta i hem cregut oportú tornar a reclamar quelcom que beneficiarà l’alumnat de la nostra escola d’una forma considerable.

Demanem a l’administració una ampliació del menjador escolar i una cuina pròpia per poder oferir el servei que es mereixen els usuaris i usuàries del servei de menjador escolar i perquè les persones que hi treballen ho facin en unes condicions òptimes.

tracking