SEGRE
Presó preventiva

Presó preventivaSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Els mitjans de comunicació alimentats per múltiples corrupcions aparegudes en els estaments públics informen diàriament sobre detencions i la seua posterior situació. Saber el perquè, com i quan d’aquest tipus de situacions i, sobretot, conèixer la raó per la qual la presó pot tenir caràcter preventiu constitueix una circumstància àmpliament desconeguda per la ciutadania ja que ingressar preventivament a la presó exigeix la concurrència de diferents circumstàncies.

Elements necessaris per demanar i concedir la presó preventiva

Mai pot ser la presó preventiva una condemna anticipada, ja que per ser condemnat és necessari tenir sempre una acusació formal, un judici i una defensa. La circumstància que l’acusat pugui destruir proves o fins i tot fugir per evitar així l’acció de la justícia fa que s’utilitzi per impedir-ho la presó preventiva.

Té un temps limitat, aquest tipus de presó? Aquest temps pot prorrogar-se? El temps màxim de presó preventiva és de dos anys, encara que els jutges en forma raonable i raonada poden ampliar-la.

Qui pot demanar la presó preventiva? Qui la pot acordar?

La presó preventiva només la poden demanar les parts acusadores en un procés i especialment el Ministeri Fiscal, el jutge per si mateix no pot acordar-la si no existeix petició de part. Gràcies a la presó preventiva, s’han pogut recuperar efectes, evitar pèrdues de diners, aconseguir detencions de còmplices i fins i tot impedir la continuïtat en la realització de determinats delictes especialment els que poden comportar pèrdues de vides humanes.

Els reclusos preventius no gaudiran a la presó del mateix règim que els penats i fins i tot s’impedeix que puguin estar barrejats amb aquests per la simple raó de no haver estat encara condemnats. Què ocorre quan un preventiu resulta absolt perquè va quedar provada la seua innocència? En tals casos el perjudicat podrà sol·licitar que l’Administració l’indemnitzi per funcionament irregular de la justícia.

Consell legal

La presó preventiva no sempre s’acorda de forma incondicional, ja que hi ha la possibilitat de deslliurar-se’n mitjançant fiança. La fiança sempre haurà de ser proporcionada a les possibilitats econòmiques de l’acusat, ja que d’una altra forma passaria a ser una presó incondicional sense fiança.

En el jeroglífic habitual per processos de corrupció espero haver-los proporcionat una petita guia sobre quines són les mesures preventives que els jutges poden acordar sempre a petició de part.

tracking