SEGRE

LIDERATGE

La transformació digital, pescar en aigua tèrbola a molts agrada

(*) Expert en màrqueting digital i negoci digital. Lecturer, speaker i consultor d’Ingenio, Leadership School.

La transformació digital, pescar en aigua tèrbola a molts agrada

La transformació digital, pescar en aigua tèrbola a molts agradaSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Els conceptes de transformació digital i de quarta revolució industrial sembla que estan de moda. Potser podem caure en la trampa, si mirem al nostre entorn empresarial més proper, de pensar que no n’hi ha per a tant, que són conceptes de gurus i no afecten la nostra empresa.

Fals! El canvi és real, però, pel fet de ser un moment de canvi disruptiu, aquest no prové dels competidors de sempre, i quan arriba al nostre sector es converteix en un tsunami davant del qual al seu pas tot queda remogut.

Fa només deu anys, no podien imaginar les principals cadenes hoteleres que avui dia el seu principal competidor, Airbnb, ho faria sense tenir ni una sola inversió immobiliària; els taxistes, que competirien amb Uber, una empresa que no té vehicles; els canals de televisió, que avui competirien amb Netflix o YouTube, que no tenen cap freqüència, o el comerç, que la venda online arrasaria més d’un 30% del mercat de consum.

La digitalització porta noves solucions tecnològiques i nous models, però el fet més rellevant que ha introduït és la velocitat amb la qual tenen lloc els esdeveniments.

La digitalització provoca una tal acceleració en els canvis, que moltes vegades, quan ens n’adonem, ja és massa tard. Quan el canvi arriba a un sector en concret, ho fa a una tal velocitat, que en dos anys pot destrossar-lo. Però, tal com diu aquell refrany, pescar en aigua tèrbola a molts agrada.

No hi ha cap excusa per no aprofitar el moment, ja que els directius sabem que l’època actual és de canvi, que és un moment apassionant i ple de noves oportunitats, un moment en el qual la tecnologia s’ha democratitzat i està a l’abast de qualsevol empresa. Sabem que hem d’afrontar la transformació digital de l’empresa, però... per on comencem?

L’experiència demostra que apostar per la transformació digital a l’empresa és un camí d’èxit a l’alternativa d’esperar a ser un simple espectador dels esdeveniments. Ara bé, iniciar aquest camí amb èxit requereix tres ingredients: compromís, pressupost i temps. Tres ingredients que depenen en exclusiva de la direcció.

Un cop assumits aquests tres elements, ja podrem avançar, però, abans de pensar com la tecnologia pot ajudar el nostre negoci, hauríem de fer-nos altres preguntes. A tall d’exemple: pot transformar-lo? Pot canviar-ne el model? Pot fer-me innecessari? I, per a aquesta fase, hem de formar-nos i incorporar nou talent.

tracking