SEGRE

COL·LABORACIÓ

Quan la normalitat esdevé valor positiu

Quan la normalitat esdevé valor positiu

Quan la normalitat esdevé valor positiuSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Malauradament, no sempre la normalitat és percebuda com a valor positiu. Aquest passat dilluns, des de la delegació del Govern a Lleida i amb l’acompanyament dels departaments d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Salut, Empresa i Treball i Drets Socials, fèiem balanç d’una campanya agrària que s’ha desenvolupat amb normalitat. Una normalitat que, en aquest cas, cal entendre-la com un valor positiu pel context en què s’ha produït. Si fem memòria, recordarem la complexitat afegida d’una pandèmia sobrevinguda en la qual es va haver d’afrontar la campanya de l’any passat.

La vacunació específica al sector, l’aprenentatge i les dades adquirides, la capacitat de treballar de forma coordinada institucions, empreses, productors, sindicats i entitats i el compromís personal i col·lectiu de moltes persones han fet possible que la campanya d’enguany s’hagi pogut cloure amb molt bones dades i amb un sistema robust que ens permetrà afrontar les següents amb màximes garanties..

En aquest sentit, cal posar en valor tota la feina de prevenció que s’ha dut a terme mesos abans del període de recollida de la fruita, amb més de 1.100 visites d’assessorament a empreses agràries, empreses de treball temporal i allotjaments col·lectius amb l’objectiu d’informar i promoure la implementació de mesures per a la prevenció de la transmissió de la Covid-19.

Paral·lelament, el programa de cribratge a les empreses fructícoles, en un primer estadi, i el pla de vacunació del sector, en un segon terme, amb 10.563 monodosis Janssen administrades i un pla de mediació per sensibilitzar i fomentar la vacuna als diferents col·lectius del sector, han estat essencials per a la contenció de la pandèmia..

Per altra banda, l’habilitació d’un protocol d’actuació complex però alhora precís i àgil ha permès aïllar de seguida els casos positius i tallar, d’aquesta manera, la cadena de transmissió a les empreses, al camp i als allotjaments. Això ha estat possible gràcies al treball coordinat entre els diferents departaments del Govern, consells comarcals, ajuntaments, entitats i el mateix sector, que, un cop més, ha demostrat el seu compromís i el sentit de responsabilitat.

La temporalitat i intensitat intrínseca a la campanya de recollida de la fruita comporta una contractació massiva que, malauradament, sovint sobrepassa els recursos residencials disponibles i genera casos de vulnerabilitat. És precisament per aquest motiu i amb el capteniment del govern de garantir els drets i de totes les persones que s’ha treballat per donar resposta a aquesta realitat. L’habilitació de 3 albergs per a contactes estrets i positius i l’acompanyament continuat que s’ha dut a terme a les persones vulnerables han permès preservar la salut col·lectiva en un context d’alta complexitat. És evident –i és el que dona sentit a les administracions– que davant de situacions com la que hem viscut cal mobilitzar recursos.

I és precisament això el que s’ha fet des del Govern de la Generalitat, amb la injecció d’1,5 milions a través dels plans específics de recuperació econòmica i social de la ciutat de Lleida i el Baix Segrià, afectats pel tancament perimetral de l’estiu 2020, o els 1,3 milions transferits a la vegueria a través dels respectius contractes programa. I és per tots aquests motius que cal felicitar-nos com a territori, però alhora com a país.

Perquè l’èxit d’un dels sectors més importants com és l’agroalimentari, vinculat en gran manera a la vegueria de Lleida, és, essencialment, un èxit per al país. Un èxit que ens permetrà seguir aprenent i millorant, però que ha posat de manifest que, quan som capaços de treballar coordinadament i d’asseure a la mateixa taula institucions, sector i entitats, som més forts i més resilients. I aquest és, sens dubte, un dels grans valors que cal preservar.

tracking