SEGRE

EUROPA ITÀLIA

La UE, pendent de la consulta italiana

Els canvis a la Constitució que proposa Renzi podrien avivar una crisi com ho va fer el Brexit al Regne Unit || Els indecisos, un 35 per cent de l’electorat, seran claus en el referèndum

Secretàries electorals preparen les paperetes en una mesa de votació per al referèndum d’avui diumenge, a Roma, Itàlia.

Secretàries electorals preparen les paperetes en una mesa de votació per al referèndum d’avui diumenge, a Roma, Itàlia.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els partidaris del i del no en el referèndum que se celebra avui a Itàlia van fer ahir sentir les seues opcions malgrat el silenci que imposa la jornada de reflexió i entre algunes al·lusions a un frau en el recompte.Un total de 47 milions d’italians estan cridats avui a les urnes per validar o no el canvi de 44 dels 139 articles de la Constitució del 1948.

La reforma plantejada pel cap del Govern italià preveu entre altres coses, el final del “bicambrisme perfecte”, que atorga les mateixes competències a la Cambra dels Diputats i al Senat, des d’elaborar lleis fins a investir governs.

Un total de 47 milions d’italians han de decidir si modifiquen 44 dels 139 articles de la Constitució

Aquesta reforma exclou el Senat del procés legislatiu i el redueix a ser una cambra de representació territorial amb menys senadors, sense sou i designats, sense ser votats pels electors, entre membres de juntes regionals i ajuntaments, encara que amb immunitat parlamentària.

La transformació del Senat comportaria una nova llei electoral adaptada, modificant les circumscripcions o col·legis i donaria peu a eleccions a doble volta, situació a la qual s’oposa frontalment la dreta italiana.

Aquesta reforma introdueix també la “clàusula de supremacia”, que permet a la Cambra dels Diputats aprovar lleis en matèries gestionades per les administracions locals “quan així ho necessiti la protecció de la unitat jurídica i econòmica de la República”.

A més, la reforma canviaria la relació entre l’Estat central i les autonomies, amb la sostracció a aquestes últimes de competències en matèria fiscal, energia, transports i infraestructures. Així mateix, posa fi a l’organització del país en 110 províncies, que han vist notablement minvades les funcions administratives en els últims anys.

El referèndum arriba en un moment d’especial preocupació a la Unió Europea, on el rebuig de la consulta a Itàlia pot obrir una crisi amb enorme impacte per al seu futur després de la victòria del Brexit (sortida de la Unió) al Regne Unit.

El dia de silenci que preveu la normativa va començar amb els ecos del tancament de campanya de la vigília, quan el primer ministre, Matteo Renzi, va demanar des de Florència (centre) el suport a la reforma constitucional sotmesa demà a referèndum.

Però els mitjans de comunicació, escrits i a internet, van continuar en certa manera la campanya amb la difusió dels arguments dels que donen suport a una reforma que el Govern considera vital perquè el país avanci i dels que la rebutgen de ple.

Els últims sondejos, publicats la setmana passada, donaven al no un percentatge del 55 per cent dels vots, deu punts al davant del , malgrat que amb fins a gairebé un 25 per cent dels electors sense saber què votarien.

tracking