SEGRE

ITÀLIA REFERÈNDUM

El ‘no’ guanya clarament a Itàlia i el primer ministre, Matteo Renzi, anuncia la dimissió

Després de confirmar-se el seu naufragi, amb un 59% de vots contraris a la reforma constitucional, va comparèixer per explicar que es retirava || Ja havia avisat que si no prosperava la proposta s’apartaria

El primer ministre italià, Matteo Renzi, en el moment d’emetre ahir el seu vot.

El primer ministre italià, Matteo Renzi, en el moment d’emetre ahir el seu vot.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El no va vèncer en el referèndum sobre la reforma constitucional celebrat ahir diumenge a Itàlia, amb un 59 per cent de vots contraris, i el primer ministre, Matteo Renzi, va presentar la dimissió.

El canal públic de televisió RAI ja va indicar amb sondejos a peu d’urna que el no podria vèncer amb un mínim del 54 per cent dels vots i un màxim del 58 per cent, mentre que el grup privat Mediaset va situar la victòria del no en un mínim del 55 per cent i un màxim del 59 per cent.

La participació en la consulta va assolir el 68,99%, segons va informar el govern italià

Segons els sondejos coneguts després del final de la votació, el obtindria un mínim del 42 per cent i un màxim del 46 per cent, d’acord amb la RAI.

El grup Mediaset estimava, per la seua part, que la posició defensada pel govern italià quedaria finalment derrotada si assolia un mínim del 41 per cent i un màxim del 45 per cent dels vots emesos. Al final, l’opció del no va arribar al 59 per cent.

El ministeri de l’Interior va comunicar poc després del final de la votació que la participació va arribar en el conjunt del territori italià al 68,99 per cent. Es tracta d’un percentatge elevat i confirma l’interès que ha generat la reforma.

Uns 47 milions d’italians estaven cridats a votar aquest diumenge en un referèndum sobre la reforma constitucional a Itàlia que preveu, entre altres coses, posar fi a la funció legislativa del Senat i agilitzar els processos legislatius, segons l’Executiu de Matteo Renzi.

Després del resultat negatiu, a Itàlia podria desencadenar-se una crisi política arran de la dimissió del primer ministre italià. El president d’Itàlia, Sergio Mattarella, podria ara nomenar un govern de transició que governaria fins a les eleccions parlamentàries, previstes en principi per al 2018. Si Renzi no hagués dimitit, hauria deixat tant el seu govern com al seu partit en una situació complicada.

Això seria un important revés per a Brussel·les, ja que l’economia transalpina és la tercera més gran dels països que comparteixen moneda. Fonts del Banc Central Europeu ja van advertir la setmana passada que el BCE podria intervenir per evitar que es dispari la prima de risc italiana.

La situació italiana s’uneix a la incertesa afegida al Brexit del Regne Unit i fins i tot a la victòria de Donald Trump als Estats Units.

Temor que un terratrèmol sacsegi els fonaments de la Unió EuropeaHi ha la possibilitat que els mercats no acullin gens bé el resultat negatiu del referèndum i es desencadeni una especulació contra Itàlia i generi preocupació a tota la Unió Europea (UE). I és que gran part dels partidaris del no en aquest referèndum sobre la reforma constitucional italiana també ho són de sortir del projecte comú.

tracking