SEGRE

PANORAMA

Urpada terrorista a Londres

Un home, abatut per la policia, mata quatre persones més en un atac davant del Parlament britànic || Causa una vintena de ferits a l’envestir-los amb un tot terreny i apunyala un agent

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cinc persones van morir ahir i almenys vint més van resultar ferides en un atac terrorista davant del Parlament britànic, a Londres, en el qual un home va envestir els vianants al pont de Westmisnter amb un vehicle i va apunyalar després un policia.

L’agent atacat i dos persones que estaven al pont van morir, a més de l’agressor, que va ser abatut a trets davant l’edifici del Parlament. Testimonis van descriure com l’atacant va atropellar la gent que caminava per la vorera i va abandonar tot seguit el vehicle, després d’estavellar-se contra les tanques que envolten el Parlament, per abalançar-se amb un ganivet sobre un dels guàrdies que protegien Westminster.

Entre els ferits, alguns d’extrema gravetat, els serveis d’emergències van haver de rescatar una dona que aparentment va caure al riu Tàmesi quan el vehicle de l’atacant se li va abalançar a sobre.

“Quan l’agressor corria cap a l’entrada [del Parlament], dos persones vestides amb roba de carrer, armats amb pistoles, van cridar una cosa que semblava una advertència. Ell els va ignorar. Li van disparar dos o tres vegades i va caure”, va narrar un testimoni.

La primera ministra, Theresa May, va abandonar el Parlament amb cotxe poc després de l’atac sense patir cap dany. La cap de Govern va convocar el comitè d’emergències Cobra, que inclou els principals ministres i alts càrrecs de defensa i seguretat, per avaluar la situació, mentre les forces de seguretat confirmaven que es tracta com un atemptat terrorista.

El comandant de la policia metropolitana de Londres Ben Harrington va demanar als londinencs que es mantinguin “vigilants” després de l’incident i va anunciar que Scotland Yard ha desplegat agents per la ciutat i avalua altres possibles mesures de seguretat. Harrington va detallar que tres de la vintena de ferits registrats són policies. “Aquest és un dia que hem planejat, però que esperàvem que mai passaria. Tristament, ara és una realitat”, va dir. Al tancament d’aquesta edició hi havia informacions contradictòries sobre la identificació del terrorista. Mentre que algunes fonts apuntaven a un londinenc de 42 anys, conegut com Abu Izzadeen o el predicador d’odi, altres descartaven aquesta possibilitat i asseguraven que estava a la presó. Centenars de persones van quedar retingudes dins del palau de Westminster, on es van suspendre totes les sessions quan es va sentir des de l’interior de l’edifici diversos trets.

Per la seua part, els presidents de les dos Cambres del Parlament de Westminster (Comuns i Lords) van emetre un comunicat en el qual van oferir les seues condolences als afectats. El Parlament autònom d’Escòcia va suspendre al cap d’una hora el debat que estava celebrant, en el qual s’havia de decidir si dóna suport al pla de la ministra principal, la nacionalista Nicola Sturgeon, per promoure un nou referèndum d’independència.

Un dels ferits davant del Parlament britànic.

Un dels ferits davant del Parlament britànic.

tracking