SEGRE

ÀSIA CRISI NUCLEAR

El règim de Corea del Nord prepara un nou assaig nuclear

Noves fotos per satèl·lit mostren preparatius a la zona habitual de proves d’aquest tipus || El país celebra els cinc anys en el poder de Kim Jong-un

El líder nord-coreà, Kim Jong-un, arriba a una cerimònia dijous.

El líder nord-coreà, Kim Jong-un, arriba a una cerimònia dijous.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fotos preses per satèl·lit mostren que la base nuclear nord-coreana de Punggye-ri estaria “preparada i llesta” per a un nou test, va dir dijous un portal especialitzat en Corea del Nord, una cosa que si es produís incrementaria fins i tot més la tensió que ja es respira a la península.

Les imatges, analitzades dijous pel web 38north, mostren a la base de Punggye-ri “persistent activitat al portal nord [on es van realitzar les últimes proves nord-coreanes], nova activitat a la zona administrativa principal i personal congregat al centre de comandament de les instal·lacions”.

Washington centra, per ara, la seua estratègia en més sancions contra Pyongyang

Fa setmanes que els experts alerten de la contínua activitat a Punggye-ri i temen que Corea del Nord pugui dur aviat a terme la seua sisena prova nuclear, especialment per la proximitat d’importants efemèrides per al règim.

Corea del Nord celebra aquests dies els cinc anys en el poder de Kim Jong-un i el dissabte festeja amb magnificència el 105 aniversari del fundador del país i avi de l’actual líder, Kim Il-sung. A això s’uneixen els 85 anys de l’establiment de l’Exèrcit Popular, que es compleixen el dia 25. Aquest dijous, el líder nord-coreà Kim Jong-un va presidir uns exercicis de desembarcament aeri de les forces especials de l’Exèrcit Popular.

Aquestes celebracions del règim coincideixen amb un moment d’augmentada tensió a la península després que els Estats Units responguessin als últims llançaments de míssils de Pyongyang amb la tramesa de portaavions nuclears a la península coreana.

Els països de la zona criden a la calmaEl Govern de Corea del Sud va assegurar aquest dijous que creu que serà consultat pels EUA si estudia llançar un atac preventiu contra Corea del Nord, mentre que l’Executiu de la Xina va instar Pyongyang a aturar el seu programa nuclear a canvi d’una protecció més important de Pequín. Un influent diari xinès recolzat pel Govern va assegurar que la millor opció per a Corea del Nord i el seu líder, Kim Jong-un, és renunciar al seu programa nuclear. “Tan aviat com Corea del Nord compleixi amb els consells declarats de la Xina i suspengui les activitats nuclears (...) la Xina treballarà activament per protegir la seguretat de la nació i el règim desnuclearitzat de Corea del Nord”, va assenyalar en el seu editorial el Global Times, dependent del Partit Comunista xinès. El primer ministre japonès, Shinzo Abe, va subratllar els temors sobre les possibles amenaces de Corea del Nord quan va assegurar davant del Parlament nipó que Pyongyang podria tenir la capacitat de llançar míssils equipats amb gas sarín. Per la seua part, el president nord-americà, Donald Trump, va advertir aquesta setmana Corea del Nord que no tolerarà actes de provocació i funcionaris nord-americans van dir que el seu govern està centrant la seua estratègia en sancions econòmiques més dures.

tracking