SEGRE

SOBIRANISME

JxSí i CSQP pacten buscar l'aval de la Comissió de Venècia a la consulta

El Govern defensa que la moció és per a un referèndum pactat i els comuns, per a la via unilateral || La iniciativa pretén aconseguir el suport internacional

Marta Rovira

Marta Rovira

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Junts Pel Sí (JxSí) i Catalunya Sí que es Pot (CSQP) van aconseguir arribar aquest dijous a un acord al Parlament que insta el Govern a posar en marxa les “iniciatives oportunes” per disposar de l’“assessorament, reconeixement i aval” de la Comissió de Venècia, òrgan consultiu del Consell d’Europa, en la convocatòria d’un referèndum. Malgrat l’acord entre les dos forces, JxSí interpreta que l’aval és per a un referèndum pactat i CSQP el vincula a la via unilateral.

Amb el pacte, el Parlament insta el Govern a sol·licitar a la Comissió de Venècia que concreti quines condicions ha de reunir la pregunta del referèndum, els criteris perquè tingui validesa, les condicions que ha de seguir la campanya, quines característiques ha de complir el cens electoral o quins són els requisits d’imparcialitat i independència que ha de tenir l’òrgan que ho organitza, entre altres qüestions.

La portaveu de JxSí crida a “superar l’immobilisme” dels partits de l’oposició al Parlament

El Parlament va aprovar aquest dijous amb el suport de les dos organitzacions la moció. Per la seua part, la CUP va decidir abstenir-se i Cs, PP i PSC van votar-hi en contra. Malgrat que la moció representa un punt de trobada entre JxSí i CSQP, en realitat fan una lectura diferent de la iniciativa. Fonts de JxSí consideren que el text només demana buscar el reconeixement de la Comissió de Venècia en cas de referèndum acordat.

A més, la seua portaveu, Marta Rovira, va argumentar que aquesta iniciativa ha “de servir” per “superar l’immobilisme” a la Cambra catalana en relació amb el vot en contra dels partits de l’oposició, Cs, PP i PSC. Per la seua part, CSQP considera que s’insta a buscar aquest aval en cas que el referèndum sigui unilateral i indica que seria absurd fer-ho si la consulta està pactada. El portaveu de CSQP, Joan Coscubiela, va explicar que la moció obeeix a la “necessitat” de buscar reconeixement internacional si es vol “vèncer el bloqueig permanent” del Govern central.

Per la seua part, la dirigent de Ciutadans Inés Arrimadas va advertir el Govern que “només poden repetir un altre 9-N”. Per part del PSC, Miquel Iceta va subratllar que la consulta “no compleix el primer requisit de la Comissió de Venècia”. D’altra banda, des del PP, Alejandro Fernández va dir que “no hi ha vies legals” per celebrar el referèndum.

Les claus

  • Catalunya Sí que es Pot. Per als comuns seria absurd reclamar el suport de la Comissió de Venècia en el cas que la consulta estigui pactada amb l’Executiu central.
  • Junts pel Sí. La formació demana buscar “l’assessorament, el reconeixement i l’aval” de l’organisme internacional en cas que la consulta fos pactada amb l’Estat.
  • Partit Popular. Els populars van advertir el Govern que “no hi ha vies legals” per a la celebració d’un referèndum.
tracking