SEGRE

Juan José Ruiz: "És com la borsa, saps el preu de compra, però no el preu de venda"

Juan José Ruiz és informàtic i expert en criptomonedes. A l’empresa on treballa van instal·lar el segon caixer automàtic de criptomonedes d’Espanya

Cal ser crítics davant els experts i inversorsÉs com la borsa, Saps el preu de compra, però no el preu de venda

Cal ser crítics davant els experts i inversorsÉs com la borsa, Saps el preu de compra, però no el preu de vendaSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Vau tenir el segon caixer d’Espanya de bitcoins, a Lleida!

Sí, ho vam conèixer de casualitat, com una cosa més que passava en el món de la informàtica, i va ser el segon a Espanya. El caixer permet comprar i vendre criptomonedes.

Com canvia fer-ho des d’un caixer o des d’una plataforma digital?

Per fer-ho en un caixer només cal un wallet, una cartera digital, que podem dur amb nosaltres al mòbil. És una combinació de molts números que ens identifica i valida com a node de compra i venda.

Explica’ns què és una cadena de blocs, el blockchain.

És l’essència de les criptomonedes. És passar d’un sistema centralitzat a un sistema descentralitzat. En un sistema tradicional depenem del nostre banc, que depèn del banc d’Espanya i aquest, del banc d’Europa. El blockhain és que cada persona és un validador més. Si dues persones s’envien diners, es reflecteix en un primer node, i després es va replicant a tots els nodes que existeixen arreu del món. Això dona una seguretat perquè, si algú vol enganyar el sistema, aquest sabrà que l’operació és errònia i no la validarà.

Tothom en pot comprar?

Sí, està a l’abast de qualsevol persona major de 18 anys.

I quin perfil compra, al vostre caixer?

Doncs és un públic molt variat. Tenim clients de més de 75 anys i gent jove que ho ha conegut i que inverteixen els seus estalvis. També tenim, per exemple, gent que envia diners amb criptomonedes a Àfrica. Aquesta gent ens explicava que per a ells és molt més útil que dependre dels bancs, perquè aquests solen quedar a distàncies massa llargues dels seus familiars, i acostumen a presentar problemes. Enviant-los diners per criptomonedes les reben al moment al mòbil. El bitcoin pot arribar a tothom.

Parlant de bancs. Com ho veuen?

Comencen a apostar-hi. Nosaltres hem participat en xerrades amb el Banc Sabadell, i sé que el BBVA custodia criptomonedes de clients. Hi estan a favor, però són reticents al fet que les persones tinguin aquesta facilitat per adquirir criptomonedes, perquè veuen que és un competidor molt dur i amb un cost molt més barat i senzill i amb la mateixa seguretat.

Puc comprar 200 euros en bitcoins?

Sí, però no en podràs comprar un, sinó que compraràs fraccions. Tindries, per exemple, 0,0001 part d’un Bitcoin.

I té risc.

El mateix que invertir en borsa. Avui saps amb el preu que compres però no saps el preu amb què vendràs. És el mateix que comprar or o estalviar euros. Avui hi ha cada vegada més gent preocupada perquè cada any poden comprar menys amb els diners que tenen estalviats al banc.

S’ha enriquit, la gent?

He vist molts casos i gent que ha comprat en diferents valors. Cal saber on és la barrera psicològica per retirar-se a temps.

Bitcoin i Ethereum acaparen totes les mirades.

Si ho hagués de comparar, el bitcoin seria l’or i Ethereum, la revolució.

tracking