SEGRE

TECNOLOGIA PROVES

Misty II, un robot amb accent lleidatà

Misty II, dissenyat per Grup Saltó, acompanya tres padrins de Barcelona || Dins d'un pla pilot per millorar les condicions de vida del col·lectiu

Magarita Fernádez, de 75 anys, acompanyada del robot dissenyat pel Grup Saltó de Lleida.

Magarita Fernádez, de 75 anys, acompanyada del robot dissenyat pel Grup Saltó de Lleida.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Això és el futur.” D’aquesta manera es refereix Margarita Fernández al petit robot que des de fa un parell de mesos l’acompanya a casa seua. Es tracta de Misty II, un robot dissenyat per l’empresa lleidatana Grup Saltó i que té com a objectiu assistir persones grans o dependents, que es mou per l’habitatge, els dona conversa, els recorda qüestions bàsiques com la medicació que han de prendre i, a més, permet mantenir videoconferències amb familiars o treballadors socials i que aquests puguin veure el que passa a l’interior de l’habitatge a través d’un mòbil o una tablet.

En aquest sentit, Misty II conviu amb Margarita Fernández, de 75 anys, en el marc d’una prova pilot impulsada per l’ajuntament de Barcelona per millorar les condicions de vida de les persones grans. “Va molt bé perquè als ancians se’ns obliden les coses i el seu objectiu fonamental és recordar-te qüestions que et són necessàries en el dia a dia, com prendre’t la medicació o l’hora d’anar a dormir”, va apuntar la usuària.

El contacte amb el robot és molt senzill: quan s’activa, es dirigeix a un punt concret del menjador des d’on pot detectar on es troba la seua interlocutora, es presenta i li pregunta com està. Però les seues funcions no acaben aquí, ja que també recorda als padrins cites mèdiques, quan han de prendre medicaments o l’hora d’anar a dormir.

Al seu torn, Fernández li pot fer preguntes diverses, com per exemple quin temps fa o qüestions de coneixement general, que el robot és capaç de respondre. Una vegada ha acabat la interacció, Misty II torna al seu punt base, on es carrega.

A més de Fernández, dos persones més han participat en aquesta prova. Segons el consistori barceloní, en les properes setmanes uns altres deu habitatges es beneficiaran de la utilitat de Misty II i més endavant arribarà fins a cinquanta persones que visquin soles. En tots aquests casos, s’intentarà integrar més dispositius digitals perquè actuïn com a assistent personal universal i alhora tinguin funcionalitats terapèutiques adaptades a cada situació particular.

El robot acompanya els padrins i els recorda cites mèdiques o quan han de prendre medicaments

Es calcula que aquest projecte tindria un pressupost addicional d’uns 180.000 euros.

tracking