Màrquez cau quan anava líder

Dominava còmodament a Austin, però un error el va portar a terra i ara és quart al Mundial || Victòria de Rins i Dovizioso mana a MotoGP

Marc Màrquez dominava clarament la cursa al circuit texà, fins que un error el porta a sumar el primer ‘zero’ de la temporada.EFE

El barceloní Àlex Rins (Suzuki GSX RR) es va emportar ahir la victòria al Gran Premi de les Amèriques de MotoGP, que es va disputar al circuit pròxim a la ciutat d’Austin, davant de l’italià Valentino Rossi (Yamaha YZR M 1), decebut per no poder vèncer, com també de l’actual campió i fins ahir líder del Mundial Marc Màrquez (Repsol Honda RC 213 V), que va caure quan anava primer en solitari en la cursa. El nou líder del campionat del món és l’italià Andrea Dovizioso (Ducati Desmosedici GP19), que va ser quart, amb 54 punts, al davant de Valentino Rossi i Àlex Rins, i Màrquez, que va arribar al capdavant de la taula a un circuit que per a ell era talismà, se’n va a la quarta posició.

Tot i que tant Valentino Rossi com Cal Crutchlow ho van intentar a l’arribar al final de la pujada de la recta de meta, Marc Màrquez ja era el líder de la cursa i, darrere, Andrea Dovizioso sortia bé i de la tretzena plaça se situava vuitè al primer parcial, mentre que en costat contrari hi havia Pol Espargaró (KTM RC 16), que de la cinquena passava a la setena posició en aquest lapse de terreny.

Fins ahir, el d’Austin era un circuit talismà per a Marc Màrquez, ja que sumava sis victòries

Màrquez va comandar la cursa en la primera volta, perseguit per Rossi, Crutchlow, Jack Miller (Ducati Desmosedici GP19) i Àlex Rins, amb Jorge Lorenzo (Repsol Honda RC 213 V) tretzè, davant de Joan Mir (Suzuki GSX RR) i Aleix Espargaró (Aprilia RS-GP), mentre que l’última plaça era per a Tito Rabat (Ducati Desmosedici GP18). A la segona volta, la cursa va perdre el seu primer protagonista, Aleix Espargaró, quan era quinzè.

En aquest mateix gir, el de Cervera va marcar la primera volta ràpida (2:04.529) i ja comptava amb sis dècimes d’avantatge sobre Rossi, amb Crutchlow enganxat a rebuf. Tercer gir i nova volta ràpida de Màrquez (2:04.372), mentre que Maverick Viñales (Yamaha YZR M 1) i Joan Mir (Suzuki GSX RR) eren penalitzats pel Panell de Comissari per avançar-se a la sortida, amb la qual cosa havien de protagonitzar un pas pel carrer de tallers que els allunyaria irremissiblement de qualsevol possibilitat d’aconseguir un bon resultat.

Quart gir i una altra volta ràpida de Marc (2:04.277), que a poc a poc va anar posant terra entremig respecte als perseguidors. A penes havien transcorregut quatre voltes i pràcticament es podria dir que la carrera estava sentenciada amb rotunditat, novament, en favor del campió.

Amb el pilot d’Honda sòlid a la primera posició, el ritme imposat va començar a provocar les primeres víctimes: Cal Crutchlow, que no va aguantar després de Valentino Rossi i se’n va anar a terra a la cinquena volta.

Però aquesta vegada la sort va abandonar Marc Màrquez, que a la novena volta va entrar colat al dotzè revolt, amb gairebé quatre segons d’avantatge sobre Rossi, i se’n va anar a terra sense poder arrancar novament la Repsol Honda. Deia adéu a la segona victòria consecutiva de la temporada i a la setena a Austin, per haver de tornar caminant al taller, on les cares eren tot un poema, i amb aquest serror va deixar el camí expedit d’un Valentino Rossi que s’havia quedat sol, però que per darrere se li atansava perillosament Àlex Rins.

Jorge Lorenzo, que era dotzè, també va dir adéu al mateix punt que el seu company d’equip Màrquez, si bé en el seu cas va ser per la mateixa fallada tècnica dels entrenaments: li va sortir la cadena de la moto, com ja li va passar a Marc Márquez a l’Argentina.

Al capdavant, Valentino Rossi no va poder evitar que Àlex Rins s’enganxés al seu rebuf quan faltaven menys de vuit voltes per al final de la prova, programada en vint girs, i entre ells es va entaular un bonic duel d’estratègia per dirimir el vencedor, que en el cas de Rossi hauria estat la primera victòria des d’Assen el 2017 i per a Rins, la primera amb Suzuki a MotoGP.

Al segon parcial de la dissetena volta, Rins va superar per primera vegada Rossi, que va intentar recuperar la posició en un dels angles del traçat, però es va colar i el barceloní de Suzuki va mantenir la línia a la perfecció per recuperar la primera plaça. Des d’aleshores i fins al final un i l’altre van jugar les respectives cartes però van ser més sòlides les de Rins, que va acabar donant a Suzuki una nova victòria des de l’última que va aconseguir l’any 2016 amb Maverick Viñales al circuit anglès de Silverstone. Pol Espagaró va quedar vuitè, amb Maverick Viñales onzè i Tito Rabat quinzè.