A semis de penal

Unai Simón es vesteix d'heroi i atura dos llançaments a la tanda que fiquen Espanya a un pas de la gran final || Va patir com mai abans que Suïssa es quedés amb un menys

Els jugadors de la selecció van esclatar després que Oyarzabal anotés el definitiu penal que segellava el bitllet per a les semifinals.EFE

Semblava que es repetiria la història de fa tres anys al Mundial, però aquesta vegada va sortir cara. Espanya va guanyar la ruleta russa dels penals i es va ficar a semifinals de l’Eurocopa 2020 davant d’una heroica Suïssa (1-1), que va resistir tota la pròrroga amb un home menys. Espanya se situa així en la primera semifinal d’un gran torneig des de l’Eurocopa del 2012, i això que Busquets va enviar al pal el primer penal de la tanda i Rodri també va fallar el seu. Per sort, Unai Simón es va erigir en l’heroi i va aturar dos penes màximes per portar Espanya a Londres, on s’enfrontarà a Itàlia, que va tombar poc després la Bèlgica de Robert Martínez.

No va ser l’Espanya brillant dels vuitens contra Croàcia, però va saber patir. Com s’esperava, Jordi Alba va reemplaçar Gayá, i Pau Torres va entrar en lloc d’Eric García al centre de la defensa. Luis Enrique va optar pel mateix front ofensiu que amb els croats i no va obtenir els mateixos rèdits. Tanmateix, a la tricampiona d’Europa sí que la va acompanyar la sort per avançar-se en el marcador, gràcies a Jordi Alba. El lateral blaugrana va enganxar una pilota perduda després d’un córner i la desviació de Zakaria l’hi va posar impossible a Sommer.

Corria el minut 8 i el duel s’inclinava una mica del costat del combinat estatal. Els de Vladimir Petkovic no van canviar gens, es van mantenir ordenats i sí que van mostrar els ullals quan podien fer alguna transició ràpida, basats en la mobilitat de Shaqiri, el que més problemes va crear a la defensa espanyola.

Però a l’ullal, una mica danyat amb la primerenca baixa d’Embolo, li va faltar estar més ben afilat i Unai Simón tampoc va viure grans moments de conflicte. Espanya va intentar en aquesta ocasió jugar amb menys riscos i no va ficar un ritme intens al duel quan tenia la pilota, cosa que va beneficiar en bona part una Suïssa que, en canvi, no aconseguia escapolir-se de la bona pressió de l’oponent.

Les ocasions amb prou feines van aparèixer. Un cop de cap d’Azpilicueta després d’un córner va ser el millor dels de Luis Enrique, o un cop de cap d’Akanji desviat després d’un córner, la més destacada per al combinat helvètic, menys incòmode.

Després del descans, Luis Enrique va moure ràpidament l’equip, amb l’entrada ja des de l’inici de Dani Olmo per Sarabia i minuts més tard amb Gerard Moreno per Morata. La tricampiona d’Europa no li agafava el pols al partit i Suïssa intentava créixer i imposar el seu ritme. Un cop de cap fregant el pal de Zakaria després d’un altre córner i una internada de l’incansable Zuber que va posar a prova Unai Simón van ser avisos que l’avantatge no permetia relaxacions.

L’equip de Petkovic no prenia excessius riscos, però transmetia més sensació de perill i finalment va trobar l’empat sense haver de prendre’ls. Un encreuament de Laporte va entrepussar amb Pau Torres i la pilota li va quedar molt franca a Freuler per encarar Unai Simón i assistir Shaqiri perquè l’empenyés a la xarxa i obrir un nou escenari.

Espanya va intentar reaccionar ràpidament i va ser a prop del 2-1 amb dos internades d’Azpilicueta i Dani Olmo que no van trobar rematador. Poc després, a poc més d’un quart d’hora, Suïssa es quedava amb deu per la roja a Freuler i Petkovic havia de modificar l’esquema, sacrificant Shaqiri, el seu millor home. La Roja va amenaçar, però se’n va haver d’anar a buscar el bitllet a la pròrroga.

Al temps extra, Suïssa va resistir com va poder l’assetjament a què va ser sotmesa pel combinat nacional, que es podria haver estalviat la tensió dels penals si no hagués topat amb Sommer. I quan no era el porter suís, algun defensa es creuava al camí del gol. La decisiva tanda va començar amb fallada de Busquets i gol de Gavranovic, però llavors Unai Simón va tancar la porteria i Oyarzabal va sentenciar l’anguniós bitllet a Wembley.