SEGRE
Publicado por

Creado:

Actualizado:

Els Armats d'Oliana celebren enguany el 140 aniversari de la seua fundació. Les figures dels armats apareixen documentades per primer cop l'11 d'abril del 1879 en el llibre de comptes de la Confraria de Sant Josep, en què es reflecteix que amb la col·lecta del passacarrers per Oliana es van recollir 6 duros, 15 rals i 16 cèntims. El fundador de la confraria va ser Josep Berenguer, rector d'Oliana des del 1877. 

Antigament els actes dels Armats s’iniciaven el Dijous Sant a la tarda durant l’ofici de Tenebres. Tota la mainada anava a l’església a “matar jueus”, fent soroll, i els Armats feien veure que queien morts a terra. Després d’aquesta funció, els Armats feien guàrdia per parelles al monument, per torns el dijous i el divendres.

El Divendres Sant, de matinada, passaven pel poble despertant a tots els veïns. Es recorda especialment en Josep Puig i Grau, en Xotet, que passava amb el tambor a fer la despertada pels carrers. La canalla li cantava “Xot, Xotet, alça la cama i tira’t un pet” i ell tot content alçava la cama.

Els Armats durant el matí del Divendres Sant feien i fan un recorregut pels diferents  carrers del poble, i en acabar tornaven a fer guàrdia al monument fins a la nit on encapçalaven la processó del Silenci. 

L’any 2008 se li va voler donar un nou impuls i, com a continuïtat, es va crear l’Associació Cultural Armats d’Oliana. Dins de la confraria cal destacar les activitats de la Setmana Santa que realitzen els Armats el Divendres Sant: acompanyen a primera hora el Via Crucis, posteriorment due n a terme l’exhibició pels carrers de la vila i a la nit participen en la Processó del silenci. La cohort està formada per 19 membres: el capità, l'abanderat, el tamborer i 16 soldats.

tracking