SEGRE
Crònica d’un concurs

Crònica d’un concursGJ

Publicado por

Creado:

Actualizado:

El 6 de març passat es va celebrar a l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Lleida la trenta-dosena edició del concurs de Joves Cuiners Àngel Moncusí. Un dels concursos més antics de cuina que se celebren a l’estat Espanyol i en el qual participen joves restauradors.

Els requisits són tenir menys de 29 anys abans de l’esdeveniment, estar treballant en una empresa de restauració de les terres de Lleida o ser alumne d’alguna escola, també de Ponent i el Pirineu.

El concurs és molt dinàmic, els participants han de crear i cuinar una recepta salada amb un producte desconegut per a ells fins que comença la contesa. Enguany va ser el cap de llom de porc Duroc.

Al concurs també hi entren les postres, que el jurat tria si són només de pera, de poma o qualsevol de les dues opcions.Aquest any, com que el producte misteriós es va qualificar de dificultós per la poca experiència que molts joves cuiners hi tenien, i a més a més era un producte amb poques opcions culinàries, el jurat va decidir que es podien fer unes postres amb pera o poma. I així va arrencar el certamen.

Durant una hora van tenir temps de pensar i idear la recepta, de la qual havien d’escriure els ingredients, que estan limitats a una llista extensa de fruites, verdures, hortalisses, espècies, herbes, alcohols i vinagres, olis, làctics i ous. Fer un esbós de la presentació i composició del plat, així com una fitxa tècnica d’elaboració.

Un cop realitzades les tasques, comprovades la correcta indumentària i les instal·lacions de la cuina central de l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Lleida, a la una del migdia va començar el campionat. Els diferents participants, per un estricte ordre de sorteig, anaven entrant a la cuina cada 10 minuts, ocupant les seves posicions i usant els utillatges per anar bastint les receptes.

Els inscrits van optar per guisar la carn de forma tradicional, fet que va provocar que el jurat tècnic i de degustació destaqués el poc atreviment i risc que hi va haver en els plats, més enllà del simple (i alhora complex) estofat.Les postres ja van ser més diferents. La poma i la pera guanyaven textures barrejades amb espècies i herbes, cafès i escumes, gelats i parfaits, tot en una amalgama de sabors que semblaven nodrir-se més enllà de la poma i la pera.

Un cop el jurat tècnic –compost per Gonzalo Ferreruela (del Ferreruela) i un servidor– es va reunir amb el jurat de degustació –format per Marina Clavero (guanyadora del darrer certamen el 2020), Jordi Balasch, del Xalet Suís; en Mariano Gonzalvo, de Lo Paller del Coc; i Raül Bernal, de la pastisseria La Paca d’Osca–, va decidir elegir Sergi Fernández i Martínez, del restaurant El Ventador de Barruera, com a guanyador del concurs. Havia fet un melós de cap llom i les peres al vi i cremós de nyàmera.

Sergi Aritzeta del Truc Restaurant (Agramunt) es va endur el segon premi i el jurat va proclamar com el millor treball de cuina el joveníssim Gerard Barbosa i Bata (17 anys) de l’Escola d’Hostaleria del Pallars. La veritat és que podem estar especialment contents perquè en el certamen d’enguany s’hi va veure molt de talent i en majúscules.

Enhorabona a tots i a totes!

.

Crònica d’un concurs

Crònica d’un concursGJ

Crònica d’un concurs

Crònica d’un concursGJ

tracking