SEGRE

ENLLÀ 

La recuperada ermita de sant Roc, als afores del Palau d’Anglesola

Un monument al pelegrí, al·lusiu al pas pel municipi del Camí de Sant Jaume i a la distància de 1000 quilòmetres justos fins a la catedral de Compostel·la

L’esglesiola dedicada al protector contra pestes i contagis no és pas l’original, erigida en un altre emplaçament i ja fa temps enderrocada.Lluïsa Pla.

Publicado por

Creado:

Actualizado:

El passat 28 de juliol s’inaugurava al Palau d’Anglesola, vora la rotonda d’entrada a la població, arribant-hi des de l’autovia, i ran d’una fonteta de ferro, un monument al pelegrí, al·lusiu al pas pel municipi del Camí de Sant Jaume i a la distància de 1000 quilòmetres justos fins a la catedral de Compostel·la, punt final del trajecte recorregut pels romeus (si més no dels que s’aturen a la tomba de l’apòstol i no segueixen cap a Finisterre). 

El monument consisteix en una planxa de coure sobre una base de formigó, en què es retalla una síntesi visual del perfil o silueta (skayline que diuen els americans) de la localitat pladurgellenca, amb el campanar de l’església parroquial sobresortint entre els teulats, i la inscripció al buit dels 1000 km. Va ser instal·lat a instàncies dels Amics del Camí, en el marc del camp de treball estival d’una vintena de joves, artífexs del projecte Tots els camins porten al Palau, referència al fet que hi coincideixen diversos itineraris pedestres com el ja descrit, el Camí Ignasià, l’InterCatalunya o el Catigat, i que va comportar també l’arranjament d’un tram del camí de la Banqueta i la senyalització de tres rutes a peu –de dos, quatre i gairebé sis quilòmetres– al llarg dels quals s’han disposat alguns bancs de fusta per descansar a més de la realització d’un mural per part de l’artista Yolanda Cotonat, pintora i veïna. 

Els treballs juvenils han suposat també la millora dels accessos a l’ermita de Sant Roc, a l’altre cantó de carretera i en un extrem d’un parc plantat d’arbres ornamentals, els quals proliferen tot al voltant del poble, igual que les plantes, motiu de la renovació recent del títol de Vila Florida. Val a dir, i l’aspecte a primer cop d’ull ho confirma, que aquesta esglesiola dedicada al sant protector contra pestes, epidèmies i contagis no és pas l’original, erigida en un altre emplaçament i ja fa temps enderrocada, sinó una recreació moderna, de l’any 2012, que fa força patxoca, malgrat o bé potser gràcies a la seva sòbria arquitectura de línies simples, la llisa façana recoberta de pedra clara que ressalta enmig de la verdor botànica i l’entorn enjardinat, la porta adovellada, un minúscul ull de bou i la reduïda espadanya amb campaneta.

Trenta coques 

A Gust. Av. Verge de Montserrat, 5, el Palau d’Anglesola, 684134508

A Gust.Lluïsa Pla.

Prop d’una altra sortida del Palau, cap a Mollerussa, i vora el restaurant Fogot, l’obrador botiga A Gust ofereix un ampli repertori de gairebé una trentena de coques salades amb diversos ingredients, més un nombre similar de pizzes, igualment casolanes o artesanals, algunes clàssiques i d’altres d’autor, a banda de plats preparats, que integren per exemple un menú diari per 7,9 euros. Agustí Foguet va posar en marxa el negoci en 2013, si bé ja tenia experiència com a cuiner. També compta amb servei de càtering per a celebracions massives, festes populars, àpats d’empresa, etc. Obert tots els dies tret de dilluns, al matí d’11 a 14.30 (diumenges a les 15) i per la tarda de 17.30 a 21h. 

Titulars del dia

* camp requerit
Subscriu-te a la newsletter de SEGRE
tracking