SEGRE

CIÈNCIA UNIVERS

Pioneer, obrint camí a l’espai

Sabies que...?

Les primeres missions en dur un missatge cap a l'Univers van ser les Pioneer 10 i 11. 

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Avui en dia estem acostumats a sentir notícies procedents de missions espacials no tripulades que viatgen a orbitar, i en alguns casos fins i tot trepitjar, altres cossos del nostre sistema solar, però com ja sabem tot això ha esdevingut possible en els darrers 60-70 anys aproximadament.

En paral·lel a la cursa espacial per arribar a la Lluna, es van desenvolupar projectes de missions no tripulades per observar de més a prop altres planetes del sistema solar, és així que neix la segona generació del projecte Pioneer de la NASA. Efectivament les sondes Pioneer més conegudes són la segona generació Pioneer, ja que la NASA tenia un projecte previ amb el mateix nom, i poc conegut, de sondes que volien estudiar com escapar de l’òrbita de la Terra i com analitzar el medi interplanetari entre els anys 1958 i 1960.L’any 1965 neix aquesta segona generació que per evitar confusions comença amb les sondes Pioneer 6 i fins a la 9, dedicades a l’estudi del medi interplanetari situant-se en òrbita al voltant del Sol, com si fossin un planeta.

Ara bé, les més reeixides vindrien després de l’arribada de la humanitat a la Lluna, quan es van desenvolupar les sondes Pioneer 10 i 11 amb l’objectiu de viatjar als planetes exteriors.Fins aquell moment no teníem bones imatges de planetes com Júpiter o Saturn, de manera que al març de 1972 va sortir la Pioneer 10 cap a Júpiter i un any més tard la número 11 amb l’objectiu d’observar de ben a prop Júpiter i Saturn. El dia 3 de desembre es compliran 50 anys del primer sobrevol de la Pioneer 10 a Júpiter i convé recordar que en aquelles dates de l’any 1973 es van poder obtenir les imatges millors fins al moment i saber la temperatura de l’atmosfera de Júpiter, l’alçada dels seus núvols o conèixer els camps magnètics i els cinturons de radiació.La Pioneer 10, igual que faria després la 11, va seguir el viatge per l’espai i va ser el primer objecte artificial en seguir un camí cap a fora del sistema solar.

La missió es va donar per acabada en perdre el contacte per baixa bateria 30 anys més tard, el gener de 2003. Ara bé, les missions Pioneer van obrir un camí que seria després àmpliament superat per un dels més grans projectes de l’exploració espacial, les missions Voyager que llançades el 1977 revolucionarien el coneixement dels planetes exteriors i encara avui en dia ens arriba informació en el seu periple ja en el medi interestel·lar.

Titulars del dia

* camp requerit
Subscriu-te a la newsletter de SEGRE
tracking