SEGRE
Publicado por

Creado:

Actualizado:

En:

Thomas Edward Lawrence, graduat en Història Medieval, havia treballat com a ajudant d’excavacions per al Museu Britànic a l’Eufrates. Com que va aprendre àrab i diversos dialectes, el van destinar al departament d’intel·ligència militar del Caire. L’any 1917 va encapçalar, juntament amb una partida de guerrers àrabs, una travessia pel desert de Nefud, amb l’objectiu de conquerir el port d’Aqaba que estava en mans otomanes. Resulta que l’imperi britànic havia pactat amb Hussein de la Meca, xèrif haiximita, el suport en la revolta contra els turcs. Els britànics volien garantir enclavaments estratègics com Bàssora i Palestina i, a canvi, ajudaven a la construcció d’un estat àrab amb fronteres sense determinar, segons els interessos. El jove Lawrence va ser l’enllaç de l’exèrcit britànic amb el príncep Faisal, fill del xèrif Hussein, i van acabar per establir una relació molt estreta. La passió del britànic, el nacionalisme àrab d’esperit liberal, la revolta, el desert, tot plegat, van fer que Lawrence s’identifiqués amb la causa àrab. Per això, quan va saber que els compromisos britànics amagats incloïen el repartiment amb França de diversos territoris estratègics i la creació d’un territori nacional jueu, i que aquell estat àrab quedaria limitat a una península estèril, va compartir la informació amb el seu amic Faisal.

Lawrence mirava de mantenir el somni de l’estat àrab. Provava de ser possibilista amb estratègies que van incloure entrar a Damasc els primers per declarar l’estat àrab abans que els francesos hi diguessin la seva. Ni tan sols la doctrina Wilson acabada de cuinar va servir de res davant dels interessos de les metròpolis europees sobre les colònies del Pròxim Orient. I el Lawrence dit d’Aràbia, decebut, va caure en un gran desassossec per les contradiccions entre la lleialtat al seu país i la lleialtat a la causa àrab dels seus companys d’armes i desert. El seu amic Faisal va obtenir per un període molt breu la corona reial de la Gran Síria, i va esdevenir rei de l’Iraq quan encara era territori sota el mandat dels britànics. Les gestes de Lawrence d’Aràbia es van portar als cinemes britànics i americans en forma de documentals, i la pel·lícula que narra aquesta part de la història ha esdevingut inspiració per a grans directors de cinema. Aquest 2019, Agustí Villaronga ha presentat el film

Nacido Rey

, que explica des d’una altra òptica la història d’un altre Faisal, el fill menor del primer rei d’Aràbia Saudita, Abdulaziz bin Saud.

Les famílies Saud i Hussein, pare del Faisal amic de Lawrence, estaven enfrontades en un conflicte pel poder en les incipients nacions àrabs, encara sota domini britànic i francès. Aquest altre Faisal va ser rei de l’Aràbia Saudita fins al 1975. La vida és curiosa.

tracking