SEGRE

Afaitant de país en país

Quan els temps canvien, també ho fan les professions. En aquest cas, un ofici “antic” ha retornat a força, però s’adapta als nous temps. Acqua di Parma disposa de barbers ‘internacionals’ i Lluís Perruquers de Lleida n’ha rebut un d’ells, Francesco Filippi, que ha fet les delícies dels clients

Afaitant de país en país

Afaitant de país en paísSEGRE

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Que la barba està de moda és evident. Que els homes (alguns) cada cop es preocupen més del seu aspecte físic i benestar, també. En aquest context, el jove italià Francesco Filippi és un clar exponent dels canvis dels temps. I és que ell no és només un expert de la boutique Acqua di Parma de la plaça d’Espanya de Roma, la capital italiana. Ell és un barber internacional. Una figura que “comença a fer-se coneguda, tot i que és molt nova”, segons explica ell mateix. Ell viatja per mig món oferint tractaments d’arreglar i tallar barbes als clients de les boutiques i barberies “ambaixadores” de la firma de cosmètica Acqua di Parma. I una d’elles és a Lleida, concretament, la barberia Lluís Perruquers, una distinció que en tot Espanya només gaudeix una altra barberia de Vigo. “La firma és molt curosa a l’hora d’escollir les barberies que els representen, i això ens fa sentir molt orgullosos”, explica Lluís Araño, responsable del negoci a la capital del Segrià, juntament amb el seu germà Gerard. No és per menys. De fet, aquests locals acostumen a estar en ciutats com ara París, Londres o Milà, per citar-ne només algunes. Filippi els va visitar durant una setmana durant el mes de març passat i previsiblement tornarà a fer-ho al setembre. Aleshores, els clients van poder gaudir de tractaments “per desconnectar del món durant una hora”, segons va explicar el mateix Filippi, mentre afegia que “és un tractament clàssic italià, merament relaxant, per a la cara, no se centra només en la barba”. “A Itàlia, torna a tenir força demanda des de fa uns quatre o cinc anys, mentre que als anys 50 i 60 era molt habitual, però ara anem amb tantes presses que no tenim temps per a nosaltres, correm massa. Per això pot resultar molt gratificant”, conclou. Això sí, reconeix que “a Itàlia la cura del cos i del benestar masculí ha augmentat moltíssim en els darrers anys, és un negoci que va en auge”.

Per a Lluís Araño, tant el fet que Acqua di Parma els escollís fa sis anys com a ambaixadors o representants, com poder gaudir dels serveis de Filippi és una demostració “que a Lleida també es fan moltes coses amb qualitat”. No en va, aquest jove barber internacional es mou per ciutats com París, Londres o Abu Dhabi quan no està treballant a la seu de Roma. “És significatiu que una marca del prestigi d’Acqua di Parma no hagi confiat en ningú més que nosaltres i un negoci de Vigo”. Un tractament d’aquests pot costar entre uns 50 o 60 euros, depenent dels productes. Ara bé, que ningú es confongui, Lluís Perruquers no és una barberia per a clients exclusius, sinó “que treballem per a tot tipus de públics i amb tot tipus de preus. Fem els tallats i afaitats habituals de barba i cabells, amb serveis que poden costar 10 euros, però per aquells clients que volen alguna cosa més especial, també tenim aquestes propostes.

I és que mentre per a molts homes afaitar-se pot ser un tràmit més o menys obligat, avorrit i fet de pressa i corrent per no arribar tard a la feina, per a altres es pot convertir en tot un ritual. Sí que és cert que les màquines d’afaitar són ràpides, però el Lluís, segona generació de família de barbers, deixa clar que “afaitar-se amb fulla sempre permet obtenir millors resultats, a més d’ajudar a definir estils i formes”. Evidentment, abans cal preparar el rostre netejant-lo i hidratant-lo amb cura, aigua calenta i brotxa o les mateixes mans, fet que ajudarà a obrir els porus, explica. Un oli d’afaitat abans d’aplicar la crema també és un punt a favor.

A l’hora de posar l’escuma cal recobrir bé tota la cara i per això, la brotxa és molt més eficient que les mans. A l’hora de rasurar, el millor es començar per les galtes en direcció cap a baix; continuar per la barba i finalment el coll. Fer-ho a contrapèl aconsegueix un millor apurat, però possiblement més irritació.

Després toca retirar l’escuma, aclarir i posar l’aftershave. Són uns consells força útils del Lluís, però el que està clar és que els millors resultats, sempre amb un professional.

Lluís Araño, perruquer: “Ara està tornant el bigoti però amb la barba més curta” A què atribueix el fet que des de fa uns anys les barbes s’hagin tornat a posar de moda? Diria que està molt relacionat també amb el fet que s’hagi posat de moda allò antic, o si es vol, el que ara s’anomena vintage, en molts aspectes del nostre dia a dia, des de la moda la decoració. Les formes de les barbes canvien o es mantenen? També hi ha canvis. Hem passat de portar barba bastant llarga a força més curta i amb unes formes més rodones, en definitiva, el que són més les formes de la cara. Abans es deixava barba més llarga per dissimular defectes, o per exemple, per allargar la cara si la teníem molt rodona. Ara no. Quines són les darreres tendències? El que ven molt és el bigoti, però amb barba, que si és curta el fa destacar. Quan nosaltres hem anat a fer formació a Milà es nota molt. Allà es cuiden moltíssim, tant que fins i tot a vegades, als dos grups espanyols que hi anem [es refereix al company de Vigo, l’altre ambaixadors d’Acqua di Parma a Espanya] sorprèn malgrat ser professionals del sector [riu].

Afaitant de país en país

Afaitant de país en paísSEGRE

Afaitant de país en país

Afaitant de país en paísSEGRE

Afaitant de país en país

Afaitant de país en paísSEGRE

Afaitant de país en país

Afaitant de país en paísSEGRE

Afaitant de país en país

Afaitant de país en paísSEGRE

tracking