SEGRE
estany de basturs.

estany de basturs.SEGRE

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Les fotografies antigues d’elements patrimonials, de vistes de pobles i esglésies, ens ajuden a fer-nos una idea del pas del temps. I això és el que fan les 134 plaques de vidre dels municipis d’Isona i Abella de la Conca que recentment han ingressat a l’Arxiu Comarcal del Pallars gràcies al Centre d’Estudis d’Isona i Conca Dellà.

Els municipis i nuclis d’Abella de la Conca, Castell d’Orcau, Conques, Figuerola d’Orcau, Orcau, Basturs, paisatges i interiors d’esglésies són els principals protagonistes de les 134 plaques de vidre que recentment ha ingressat al seu fons l’Arxiu Comarcal del Pallars Jussà, amb seu a Tremp, la capital de la comarca. Es tracta d’imatges d’una bellesa romàntica indiscutible, que majoritàriament estan datades entre el primer i el segon quart del passat segle XX i de les quals, malauradament de moment, es desconeix l’autoria. Les plaques de vidre van ser comprades fa uns anys a un antiquari pels responsables del Centre d’Estudis d’Isona i Conca Dellà. Durant un temps van estar dipositades al Museu de la Conca Dellà al municipi d’Isona fins que van ingressar a l’arxiu comarcal, quan el passat mes de març responsables del Centre d’Estudis signaven la cessió en comodat al departament de Cultura per ser custodiades a l’Arxiu Comarcal del Pallars Jussà.

Els experts d’aquest equipament han estat els responsables de netejar-les i digitalitzar-les i a més a més estan treballant en un inventari definitiu. Les fotografies es troben en bon estat de conservació, tenen unes mides de 10 x 15 i 9 x 12 centímetres i la majoria són en blanc i negre.

El Centre d’Estudis d’Isona i Conca Dellà és tot un revulsiu cultural a la zona, especialment actiu i sensible en la recuperació del patrimoni. Alguns exemples són l’impuls del micromecenatge popular per rehabilitar la Verge de l’Assumpció de l’església parroquial de Nostra Senyora de l’Assumpció d’Isona i Conca Dellà que va començar el 2013 i més tard la coberta del campanar del mateix temple, destruït durant la Guerra Civil i reconstruït fa mig segle.

El 2015 va propiciar un acord amb el Museu de Lleida per recuperar la pila baptismal de l’església d’Isona que es trobava a l’equipament lleidatà després que fos traslladat durant la Guerra Civil per evitar-ne la destrucció. I aquests són només un parell d’exemples.

L’Arxiu Comarcal del Pallars Jussà disposa d’uns 1.300 metres lineals de documentació, procedents de

125 fons documentals

, entre els quals destaca especialment el fons del Districte Notarial de Tremp, amb més de 1.000 volums des del segle XV fins al segle XX. Es pot dir que custodia documentació d’una cronologia extrema que va des del segle XI fins al XXI i ocupa quasi un 25% de la seva capacitat. Es troba a Tremp, en un edifici de nova planta inaugurat a principis de 2009, obra dels arquitectes Joan Arnalot Montané i Elena Belart Calvet. Aquest espai l’havia ocupat antigament la Casa Sullà, una nissaga que es remunta fins al segle XV i procedents de Salàs de Pallars. Un indret perfecte per guardar la memòria.

estany de basturs.

estany de basturs.SEGRE

estany de basturs.

estany de basturs.SEGRE

estany de basturs.

estany de basturs.SEGRE

estany de basturs.

estany de basturs.SEGRE

estany de basturs.

estany de basturs.SEGRE

tracking