SEGRE

Elixirs de Ponent: uns licors de pel·lícula

Gerard Barsalà a la seva botiga d'Almacelles amb tots els licors que ha elaborat fins ara

Gerard Barsalà a la seva botiga d'Almacelles amb tots els licors que ha elaborat fins araSEGRE

Publicado por

Creado:

Actualizado:

“Una copa de bon licor posarà fi a una contesa més ràpid que la justícia, el jutge o el vicari”, deia el dramaturg i polític irlandès Richard Brinsley. I bons licors és el que fa en Gerard Barsalà a Elixirs de Ponent a Almacelles, ja que de deu que n’ha tret al mercat tres han assolit premis de gran prestigi internacional. L’últim ha estat la medalla d’or als Internationals Wine&Spirits Awards, celebrats a Vitòria amb el licor Presseguetti. Ara continua treballant per treure l’any vinent begudes amb fusions de tequila i whisky.

El dia 11 de març de 2005 la vida del Gerard Barsalà va fer un tomb de 180 graus. Aquest jove emprenedor d’Almacelles era artificier. Un gravíssim accident el va deixar molt tocat durant dos anys. Les seqüeles encara les pateix ara. “Tinc problemes d’oïda i també de vista, però aquells dos anys em van permetre reflexionar sobre el meu futur i buscar noves alternatives.”

Durant aquest temps el Gerard no es va rendir. Havia de ser fort, de fet era la seva única opció, i va decidir acabar la carrera d’enginyer de mines i energies mentre treballava en tasques administratives en una empresa. Mentrestant, a la cuina de casa, juntament amb el seu cosí, continuava fent els seus experiments amb diferents licors, sempre tenint com a base productes naturals.

Barsalà ha estat sempre un emprenedor, l’objectiu del qual és que els seus licors siguin de qualitat.

“De fet era un hobby que fèiem a casa des de feia anys i vas veient que als amics i familiars, una mena de conillets d’índies, els agradaven les diferents fusions que fèiem i vaig començar a formar-me en tot el tema de destil·leria, licoreria i condicionament de begudes.” I així l’any 2016 va muntar l’empresa Elixirs de Ponent. Des de llavors tres dels seus deu licors han estat premiats a nivell internacional.

L’empenta per a l’empresa va venir l’any 2017 quan el licor Llimonetti, popularitzat com el limoncello català, va guanyar el premi al Catavinum World Wine Spirits Competition. “Aquest premi ens va donar l’impuls definitiu. Com aquell que diu acabàvem de començar i ja guanyàvem un premi de prestigi. Ens preguntaven com podia ser. Jo sempre explico que tot i que vam muntar l’empresa el 2016, portàvem molts anys experimentant i fent licors com a hobby i provant diferents fusions.” El premi per al seu Llimonetti “va ser una carta de presentació magnífica i ens va obrir moltes portes”.

Aquest tipus de premis “no suposen res a nivell econòmic però sí que et donen una carta de presentació del teu producte increïble”. I només dos anys després, el 2019, el seu Elixir de Camamilla va guanyar un altre premi també al Catavinum World Wine Spirits Competition.

“Aquest licor té com a base, com el seu nom indica, la camamilla. La nostra la comprem a Linyola al Parc de les Olors perquè són autèntics especialistes en el seu cultiu.

I, per exemple, la llimona del Llimonetti anem a buscar-la a Castelló, però si fem alguna barreja amb taronja la comprem a les Terres de l’Ebre. La nostra premissa és que sigui un producte base de molta qualitat, natural i de proximitat”, explicar en Gerard Barsalà.El reconeixement internacional a Elixirs de Ponent va rebre un altre suport al guanyar a finals de 2022 la Medalla d’Or als International Wine & Spirit (IWS) Awards 2022 amb el licor Presseguetti.

En aquest certamen es van tastar 1.487 vins, caves i licors i només 223 van ser premiats amb la Medalla d’Or. L’esdeveniment va comptar amb vins de l’Argentina, Austràlia, Àustria, el Brasil, el Canadà, Xile, la Xina, República Txeca, França, Alemanya, Grècia, Hongria, Itàlia, Malta, i Mèxic, entre altres.

El jurat dels IWS, a la seva nota de tast, va destacar del Presseguetti que es tracta de l’única crema de licor de préssec al món, inspirada en els camps de presseguers del territori. Des del punt de vista del gust, el jurat el va definir com “una atrevida barreja de sabors en forma de crema que ret homenatge a una de les fruites més emblemàtiques de la terra on es pon el sol: el préssec.

A més, és delicada, untuosa i amb un inigualable perfum d’aquesta fruita”. Per a Gerard Barsalà el premi al Presseguetti “és una empenta important després de l’aturada que vam tenir per culpa de la pandèmia perquè el 80% de la nostra producció fa cap a l’hostaleria i tot estava aturat. Però he de dir que a hores d’ara ja hem recuperat i fins i tot superat les vendes d’abans de la crisi de la covid”.

El Presseguetti s’elabora amb préssec d’Alcarràs, “i quan aquest s’acaba continuem amb el del Pinyana, que és més tardà. Sempre busquem poder elaborar amb producte de temporada”, explica Gerard Barsalà, que a hores d’ara està treballant amb diferents fusions a partir del whisky i el tequila. “Estem encara en el procés d’experimentació. El que sí que puc dir és que la fusió de tequila l’estem treballant tenint com a base el Llimonetti, perquè és un producte que ja dominem.” Pel que fa a una possible fusió a base de whisky, el Gerard és més cautelós i comenta que “encara falta, estem en plena fase de proves i de fusions per aconseguir-lo”.

ELS ELIXIRS I ELS CÒCTELS DE PONENT

Les cremes i licors que elabora el Gerard Barsalà són perfectes per prendre sols, però també acompanyats. Ja hi ha una carta de còctels, com per exemple el que combina el Llimonetti amb fulles de menta, sucre, llimona, rom blanc i soda i que s’ha batejat com el Mojinetti. També hi ha el Ginmonetti, que és una altra combinació de Llimonetti, ginebra, suc de pinya i tònica. El còctel anomenat Llimonetti combina el licor del mateix nom amb vodka negre i el Vodkanetti també es combina amb el Llimonetti, vodka i taronja.En l’actualitat Elixirs de Ponent té al mercat nou licors, dels quals tres han guanyat premis a nivell internacional:

Llimonetti

. Medalla d’or Catavinum World. Aquest licor és el resultat de la fusió d’ingredients naturals mimats des del seu origen partint d’una base hidroalcohòlica infusionada amb les millors pells de llimona ecològica. És un licor amb aromes nets, molt ben equilibrat i tendeix a deixar la boca neta i agradablement perfumada.

Elixir de camamilla

. Medalla d’or Catavinum World. L’Elixir és un licor contemporani on s’han fusionat vuit botànics amb un toc de canyella, que li aporten unes notes exòtiques i més intensitat de sabor. És un licor amb una entrada molt suau i agradable, equilibrat i persistent.

Crema de licor de bombó.

Aquesta crema està elaborada amb ingredients de qualitat com el cacau, la vainilla, el caramel i una selecció de la millor crema de llet. Té una entrada cremosa amb delicats perfums de vainilla, toffe i fruits secs.

Licor de fruites del bosc.

Des de la Terra Ferma fins als Pirineus, naixen els fruits que donen vida a aquest elixir. Una combinació perfecta de la qual podem destacar l’intens aroma de les cireres, el punt dolç de les mores silvestres i l’agredolç de la grosella negra. Té una entrada aromàtica a cirera.Licor d’herbes. És un aiguardent artesanal seguint la fórmula tradicional de maceració d’herbes aromàtiques com la camamilla, el romaní i el coriandre. Per les seves propietats digestives és l’acompanyament perfecte com a copa de sobretaula.

Tarongetti

. Medalla d’or Catavinum World. Aquest licor és el resultat d’una fresca fusió elaborada amb taronges ecològiques mediterrànies i mimades des del seu origen. Té una aroma molt intensa a la delicada pell de la taronja mediterrània.

Crema de préssec.

És una crema inspirada en els camps de fruiters de Lleida. Té una atrevida barreja de sabors en forma de crema que ret homenatge a una de les fruites més aromàtiques de Ponent, el préssec.

Licor de cafè natural.

Aquest licor està elaborat amb els millors grans de cafè de països com Indonèsia, Guatemala i Costa Rica i està combinat amb tocs de cítrics mediterranis i cacau. Aquesta beguda és ideal per als amants del cafè, amb una olor intensa, sense colorants ni conservants que atorga una explosió d’aroma i sabor irresistible al paladar.

Les llimones que utilitzen venen de Castelló.

Les llimones que utilitzen venen de Castelló.

La camamilla procedeix del Parc de les Olors de Linyola.

La camamilla procedeix del Parc de les Olors de Linyola.

tracking