SEGRE

Lluís Mera Martínez

S'hauria de treballar els diumenges i a la nit

La Seu d'Urgell

Creado:

Actualizado:

Sr. director:

A Espanya, bàsicament, hi ha tres tipus de treballadors: els que treballen els diumenges, els que no treballen els diumenges, i els que treballen alguns diumenges. Si estàs en el segon grup, perfecte. Si ets dels altres dos grups, segur que estàs una mica cremat, més si és possible si no se’t compensa per això. Malauradament la tendència amb la crisi és no compensar per això.

1. Diferents sectors. La veritat és que a Espanya sempre s’ha compensat treballar en diumenge. També ho és que fins fa no tant ningú obria els diumenges (en comerç). Després es va passar a obrir els primers diumenges de mes, i després a poder obrir qualsevol dia. En termes generals, el comerç només tanca els dies 25 de desembre i 1 i 6 de gener. Però no només el comerç treballa els diumenges. Ho fan els serveis sanitaris, els serveis d’emergències (policia, bombers...), periodistes, restauració, hotels, serveis tècnics d’urgència, transport, etc. Milers de persones. La pregunta és: ¿quins de tots ells són prescindibles? Sobre podem permetre que lliurin els diumenges? És evident que hi ha serveis que no es poden deixar de prestar com els sanitaris o el transport, o la seguretat.

2. El que la crisi es va endur. Com hem recordat abans, fa anys hi havia molts treballadors que preferien treballar diumenges i festius perquè es pagaven més, també en comerç. Però la nova regulació de grans superfícies comercials, en vigor des de 2012, va eliminar aquesta obligació ja que considera el diumenge com un dia normal. Tan sols s’obliga a concedir 1,5 dies de festa la setmana següent, però de vegades ni es compleix, sobretot en períodes de vendes com el Nadal.

3. I en altres països? Altres països no permeten obrir els diumenges en comerços (si en restauració, lògicament), o al menys no tots els diumenges, com França. En d’altres, encara que obrin, a les 18.00 o les 19.00 estan ja tancats, no com a Espanya que fàcilment poden estar oberts fins a les 22.00.

4. Hi ha casos en els tribunals. Alguns treballadors i grups de treballadors s’han atrevit a denunciar els seus casos als tribunals pertinents però la resposta sempre és la mateixa: les empreses es remeten al conveni de grans superfícies de 2012. Hi ha també certs col·lectius que ja fan fins campanyes per promoure el tancament en diumenges dels comerços, i no només això, sinó de promoure que els consumidors s’abstinguin de comprar els diumenges. 5. ¿S’ha de lliurar els diumenges llavors?

Potser la resposta no sigui sí o no. Potser l’ideal seria que es pagués millor treballar un diumenge i els treballadors triessin en funció d’això si volen o no treballar en unes condicions millors. És a dir, que s’acceptin voluntaris per treballar els diumenges. I tu, què en penses?

tracking