SEGRE

Rosalia Carnicé

El Pla d'Urgell, turisme de proximitat

Vicepresidenta Consell Comarcal del Pla d’Urgell. Regidora de Turisme Ajuntament de Mollerussa

CARTA AL DIRECTOR

CARTA AL DIRECTORSEGRE

Creado:

Actualizado:

SR. DIRECTOR:

La transformació que comportà la construcció dels Canals d’Urgell per a la plana de Lleida s’explica des del centre d’interpretació conegut com a Espai Cultural dels Canals d’Urgell, un equipament ubicat a la Casa Canal, a Mollerussa, i on passat, present i futur entrelliguen un discurs de l’aigua basat en l’esforç i la determinació continuats que feren pagesos de la plana d’Urgell al llarg de cinc segles fins que aquesta obra d’enginyeria fou una realitat.

De la mateixa manera, la recuperació de l’estany d’Ivars i Vila-sana, iniciada a finals de la dècada dels noranta, solca en aquesta perseverança que, generació darrera generació, s’ha mantingut impertèrrita fins als nostres dies, i que, d’uns anys a ençà, ha propiciat que l’estany sigui reconegut com un referent turístic, amb un creixement exponencial pel seu nivell de preservació ambiental i per l’atractiu que desperta per a milers de visitants cada any.

Des de la seva singularitat i idiosincràsia, els dos són, alhora, projectes amb una visió comuna exemplificadora: nasqueren gràcies a la voluntat de millorar l’economia de la gent del Pla d’Urgell i, amb pas del temps, han esdevingut referents turístics no només pel seu atractiu ambiental i paisatgístic, sinó especialment per aquell component més immaterial i d’una importància vital per als qui estimem el Pla d’Urgell: d’homenatge i de transmissió del tarannà i dels sentiments de la gent que ho feren possible, d’aquells que ho varen recuperar i dels que avui són responsables de gestionar-ho. Per tant, és significatiu com el progrés social del Pla d’Urgell ha anat també lligat a la versatilitat del seu paisatge agrari i ambiental.

En uns moments en què cal plantejar i buscar noves opcions econòmiques per l’impacte del coronavirus, una mirada més atenta al nostre entorn pot ser una bona aliada. La promoció, la prescripció i la col·laboració entre els sectors públic i privat per a la potenciació del turisme de proximitat esdevé estratègica en aquest nou mapa de prioritats, on cada cop guanyen més importància els serveis i les opcions relacionades amb l’ecoturisme.

Tenim reptes importants per posicionar la nostra destinació en general i, més concretament, el Pla d’Urgell; i és precisament una de les tasques en què l’Àrea de Turisme del consell comarcal del Pla d’Urgell i la regidoria de Turisme de l’ajuntament de Mollerussa compartim i treballem plegades. Tot impuls que dediquem a aquesta activitat indiscutiblement repercuteix a tota la comarca.

tracking