SEGRE

Creado:

Actualizado:

Li han fet mai un nyap, a vostè? Ha trucat mai a un lampista que, en lloc d’arreglar-li la fuita d’aigua, l’ha fet més gran? Li ha passat mai que la reparació del mecànic ha durat el mateix que el trajecte fins al taller següent on, ara sí, li han arreglat el cotxe?

La meva padrina, quan volia parlar bé d’algú deia que era “molt treballador/a”. Segur que la laboriositat i la constància en el treball són virtuts, però avui del que tracto de parlar és del “bon treballador”, del professional que fa bé la seva feina. El món està ple d’individus que treballen poc i, sobretot, treballen malament. Una amiga meva, que no té pèls a la llengua, de vegades es veu obligada a preguntar: “Senyoreta, a vostè li agrada la seva feina?”, i la venedora –de roba, d’electrodomèstics–, negligent, semenfotista o malhumorada, es queda sense resposta. No n’hi ha quan a hom li criden l’atenció de manera assertiva pel mal servei que proporciona.

Pensi, en canvi, en un bon professional. Sap de què parlo, oi? Una persona que coneix el seu ofici, servicial però mai servil, atenta i educada, que escolta quan se li parla a fi d’atendre millor les necessitats del client, de l’alumne, del pacient... i que, alhora, quan aconsella, ho fa des de l’expertesa, la neutralitat i l’objectivitat, sense imposar-li la seva opinió, a fi que vostè pugui escollir l’opció que més li convé. I, quant a la feina, el bon professional –i ho és perquè estima el que fa– és curós, conscienciós, detallista. Sempre va al pas, no corre ni que vagi a preu fet, car primer és la perfecció de l’obra, perquè del que es tracta és de lliurar un producte o un servei útils i duradors.

Deia Plató que un “bon” fuster no podia fer un “mal” moble en cap cas. Un bon fuster no podia fer un moble defectuós expressament o per negligència. Aquesta és la més antiga definició que conec de la professionalitat, de la dignitat de la feina ben feta, una qüestió que no és solament de traça, sinó de coneixement, de caràcter i, en el fons, de virtut.

Diuen que si mai trobes la persona ideal, no la deixis escapar. L’amor no és fàcil de trobar. Si em permet l’analogia, li diré que el mateix passa amb els bons professionals. Si en troba un: fuster, paleta, lampista, mecànic... no el deixi escapar.

tracking