SEGRE

Creado:

Actualizado:

Diuen que molts accidents a altes hores de la matinada tenen lloc quan els conductors ja albiren casa, quan els llums il·luminen paisatges familiars i hom es diu “ja soc a punt d’arribar”. Aleshores, la son, que hom ha mantingut a ratlla durant el trajecte, acaba vencent el conductor i aquest s’estavella contra el fanal de la corba d’entrada al poble.

Aquestes festes els morts no vindran, però, pels accidents de trànsit. Segur que n’hi haurà molts menys que al Nadal del 2019. Amb tot, el Servei Català de Trànsit ens avisa que amb una copa n’hi ha prou per provocar un accident. Cert, una copa sembla poca cosa però sovint fa la diferència entre la vida i la mort, o entre la salut i una vida malmesa per la tetraplegia si s’escau de trencar-te una vèrtebra cervical. L’analogia amb la Covid-19 és obligada. Ara, diaris i televisions ens bombardegen amb notícies sobre les vacunes que estan per arribar, les dates previstes per a la vacunació i l’ordre amb què les persones aniran adquirint la immunitat via farmacològica. És tant el soroll i tantes les ganes que arribi la fi de la pandèmia que ja ens veiem tots exempts de tot perill. Per fer més difícil veure-hi clar, rebem missatges contradictoris cada dia dels mateixos emissors, això sense comptar que ens assabentem que el que en un lloc és prohibit és permès en un altre. Sigui com sigui, l’ansietat acumulada, les ganes de superar la llarga crisi sanitària i la convicció que amb la imminent vacuna tot s’acabarà fan que moltes persones afluixin en les mesures de prevenció que fins ara prenien. Com el conductor que, cansat de conduir, ja es veu a les portes de casa, amollen la tensió que els mantenia alerta, prudents i vigilants. Tinc por que aquests dies, que conviden a la trobada, a l’ajornadíssima abraçada amb familiars i amics, a la bona teca i a la llarga sobretaula, ens oblidem que el perill no ha passat en absolut i que dies estarem perquè sigui així.

Tenim vacunes, sí, però no estem vacunats. I quan en les hagin posades, encara caldrà veure quin grau d’immunitat proporcionen, i quan, finalment, s’aconseguiran els efectes de grup que s’esperen d’elles. Facin-me cas, fill de pagès com soc, sempre he sentit que no es pot dir blat fins que no és al sac... i ben lligat.

tracking