SEGRE

Creado:

Actualizado:

L’artista internacional originari de Juneda Josep Vallribera farà 80 anys. Dic internacional pel fet que de seguida va projectar la seva formació i treball lluny de la Catalunya interior. De primer a Eivissa, a la dècada dels seixanta, on va arribar a obrir una galeria d’art i després principalment a Alemanya, on s’ha fet un nom amb un currículum expositiu molt considerable.

Dic la referència a Juneda, ja que fa prop de quatre dècades que va tornar a establir els vincles amb els seus orígens. Ara viu a la Pobla de Benifassà i continua actiu promovent accions, edicions i exposicions.

La darrera d’aquestes edicions es diu Pensant mentre mires, feta per les Edicions H. Jenninger i és una prova de les possibilitats físiques i conceptuals dels seus llibres.

Es tracta d’una capsa amb frases en català, francès i alemany, impreses damunt de metacrilat, que permeten, fins i tot, exposar una per una com una instal·lació espacial. Totes fan referència a l’art i a la naturalesa, i és un exemple de la vitalitat de l’artista quan es troba a les portes de la vuitantena.

Paral·lelament a la seva producció pictòrica, Josep Vallribera ha tingut una predilecció per aquestes edicions singulars, un total de 36 obres datades entre els anys 1995 i 2017, tractades amb una gran diversitat de mitjans, ja sigui amb l’ús de serigrafies, litografies, digitalprints, fotografies, inkjets, damunt suports de papers especials, o metacrilats, amb incorporacions de neons, de CD o DVD, i sempre amb grafistes o pinzellades directament damunt d’aquests suports.

Són llibres, majoritàriament publicats per Edicions H. Jenninger, de tiratges molt curts, entre 10 i màxim 30 exemplars, i en alguns casos acompanyen textos o intervencions de companys de viatge, com Tony Moore, o el poeta Jean Serra, o crítics com Christiane Vielhaber, Joan Gil o Conxita Oliver.

En la majoria dels casos fa servir frases en català, francès o alemany, que barreja al seu criteri.

Els formats són també especials, amb embolcalls que sovint són capses, o de grans dimensions, com la carpeta Pensant mentre mires del 2015, que fa 80 x 60 cm.

Els llibres de bibliòfil han estat una constant en la seva obra, com també ho ha estat en la trajectòria de molts artistes de la generació Fluxus. El primer que inicia el recorregut de la mostra és Valoracions i traduccions, de 1995, una carpeta de quatre serigrafies, on ja fa servir el seu grafisme expressiu. Segueix El bosc.

De 1996, amb la incorporació de fotografies i textos, i una aproximació al món de la natura, que sempre ha equiparat al de la cultura. Detalls, de 2005, és una mena d’autoretrat, on repassa els indrets on ha viscut i s’ha sentit vinculat, des de Juneda fins a Eivissa o Alemanya.

D’ençà d’aquest moment la producció de llibres creix en la seva dedicació, amb una producció quasi bé anual... Between chairs, de 2006, Natura pura de 2008. Manifest per avui, de 2009 i de 2010. Observació de 2013.

L’any 2014 Vallribera pateix un infart que reflecteix en obres com Claustrofòbia inesperada, i que el fa aproximar-se a les edicions bibliogràfiques amb més concentració. El resultat són dues obres brillants Pensant mentre mires, i la més recent, que duu el mateix títol.

Si els 80 anys són una data per mirar l’obra feta, aquesta obra darrera recorda la rellevància que la bibliofília té en un artista que considera obra major tot el que fa dia a dia.

tracking