SEGRE

COLABORACIÓN

Lleida, equiparant oportunitats

Tinent d’alcalde i regidor de Polítiques per als Drets de les Persones

Lleida, equiparant oportunitats

Lleida, equiparant oportunitatsSEGRE

Creado:

Actualizado:

Les ciutats han de ser i estar pensades perquè totes les persones tinguin dret a gaudir del temps lliure. L’Ajuntament de Lleida és proactiu en aquest tema i promou processos i òrgans de participació perquè, amb el conjunt de la ciutadania, es treballi en un mateix projecte que promogui el benestar i l’autonomia de les persones i millori la seva qualitat de vida. Crec que una de les paraules clau per aconseguir la igualtat, la supressió de barreres i, en definitiva, una ciutat més inclusiva és la sensibilització: mostrant-nos més receptius amb els altres i obrint la ment per entendre i atendre les diferents realitats dels col·lectius que ens envolten.

Basant-nos en aquest treball comú amb la ciutadania, i utilitzant més eines perquè facin les seves aportacions i perquè participin en la definició del model de ciutat que volem. Enguany hem unificat sinergies i esforços amb el Consell Municipal de Persones amb Discapacitat per determinar les accions que s’han de dur a terme entre el 2017 i el 2018. Aquest consell està format per 49 representants de diferents entitats, associacions i federacions, que posen l’atenció a aquest segment de població i que, per tant, són els que millor poden relatar quines són les seves necessitats reals.

El Consell va tenir clar quina havia de ser la direcció a seguir, l’objectiu principal: sensibilitzar i fomentar la participació i la inclusió d’aquest col·lectiu. Així doncs, s’ha començat a treballar i ja s’han concretat i, fins i tot, executat algunes propostes. Una d’elles és la Jornada de Responsabilitat Social que es va fer a l’octubre en el marc de la Fira Municipàlia. La iniciativa va servir per conscienciar els empresaris presents en el certamen sobre la importància i els avantatges de sumar-se a polítiques que faciliten la inclusió i també perquè Fira de Lleida, organitzadora de l’esdeveniment que va col·laborar en la jornada, donés exemple d’una fira responsable socialment.

Aquesta mateixa setmana hem presentat una campanya de sensibilització dins dels àmbits de l’oci, el lleure i el temps lliure, sota el lema “Totes les persones tenim dret a gaudir del temps lliure”. La campanya pretén afavorir la participació de les persones amb discapacitat en aquests àmbits, mitjançant un decàleg de recomanacions d’accessibilitat. El decàleg es difondrà entre les sales de cinema, d’art, museus, zones esportives, centres cívics, establiments de pública concurrència, etc. Com el seu nom indica, és un recull de deu recomanacions amb els elements a tenir en compte per fer l’accés més fàcil a tothom i que indica als gestors de serveis com s’haurien d’atendre les persones amb discapacitat, d’acord a les necessitats i drets del col·lectiu.

Encara en l’aposta per una cultura i un temps lliure sense barreres, el Consell ha iniciat una nova acció per crear activitats d’oci adreçades a la població infantil i adolescent amb discapacitat. Gràcies a la transversalitat de la Paeria, diverses Regidories han adquirit el compromís per perfilar propostes en aquest sentit perquè l’estiu que ve es puguin oferir activitats on tothom tingui cabuda, en les àrees d’esport, teatral, juvenil, etc.

La Regidoria de Polítiques per als Drets de les Persones, amb el suport, el coneixement i la tasca feta al Consell Municipal, garanteix la continuïtat de projectes que permeten arribar als infants i fer-los partícips de la idea que Lleida ha de ser un espai d’oportunitats. Així, es farà la gimcana “Ara tu tens l’oportunitat. Viu les discapacitats” als centres educatius, perquè els nens i les nenes de la ciutat aprenguin que qualsevol discapacitat és una capacitat, i subratllo capacitat, perquè realment crec en les capacitats de les persones. I tornarem a convocar el Concurs de fotografia Lleida Ciutat Accessible.

Els drets humans són inalienables i inherents a la persona. No poden ser concedits, limitats, canviats o venuts i tan sols poden ser assegurats o violats. En el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, que es commemora cada 3 de desembre, es defensa que les persones que formen part del col·lectiu han de poder gaudir de la mateixa manera que la resta de ciutadans dels drets humans i de les llibertats fonamentals i, per això, insta a potenciar les mesures adreçades a fer efectiu l’exercici dels drets, ja que una ciutat no és de tothom, si tothom no hi participa.

tracking