SEGRE

COLABORACIÓN

Professionals a prova de robots

President de la demarcació de Lleida de l’Associació i el Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya

Professionals a prova de robots

Professionals a prova de robotsSEGRE

Creado:

Actualizado:

És cert que la transformació digital de la indústria comporta amenaces? Sí que ho és per a determinats perfils professionals. Però no és menys cert que obre la porta a noves oportunitats per a altres perfils existents i, sobretot, per a nous perfils que apareixen i apareixeran en el mateix procés. Estem bombardejats de notícies alarmants sobre el futur del mercat laboral com a conseqüència de la digitalització de la indústria, però poc es parla de l’ocupabilitat que comportarà i de les millores que pot aportar en les condicions en les quals es desenvolupa aquest mercat laboral.

La transformació digital suposa fer el trànsit cap a una indústria més intel·ligent, que produeix béns de més qualitat, de forma més ràpida i a un cost inferior. I en aquest sentit, no difereix tant d’altres transformacions industrials que provocaren la mateixa alarma i que s’ha demostrat que, a més d’imparables, van acabar reordenant el mercat i creant una ocupació més alta, de més qualitat i molt més favorable per als “ocupats”. Suposa també afrontar de forma eficaç reptes inajornables, com la introducció d’un model d’economia circular, que minimitzi al màxim l’impacte de la producció i del consum sobre el planeta amb la revalorització de residus.

El repte en el cas del nostre país, Catalunya, és que aquesta transformació no es quedi només en les grans corporacions, sinó que arribi sobretot a l’ampli teixit de les pimes. I en aquest repte han de tenir un paper principal els enginyers industrials, ja que vertebren de manera capil·lar aquest teixit productiu que en cap cas es pot quedar al darrere en aquesta cursa.

Segons un informe del departament d’Indústria de la Generalitat de l’any 2017, si bé el 35 per cent dels llocs de treball tenen un alta probabilitat de ser automatitzats, això no vol dir que tot seran substituïts per robots. Sí que és segur que molts llocs de treball es transformaran, però en l’impacte global pot arribar a ser positiu. És cert que la digitalització està obrint una escletxa entre la demanda d’ocupació per part dels empresaris i la realitat dels perfils disponibles en el mercat laboral. Per això són importants aquests informes per no abaixar la guàrdia, treballar per adaptar els perfils a les noves necessitats, i que aquesta transformació tingui el menor impacte possible en les persones; sempre amb l’horitzó que la creació de nous llocs de treball i la millora de les condicions laborals compensi aquestes pèrdues.

Són un bon toc d’alerta per adaptar el nostre model educatiu –des de l’educació obligatòria fins a la Formació Professional i la universitat– perquè permeti proveir les empreses i els futurs inversors de mà d’obra capacitada per exercir les habilitats laborals que comencen a albirar-se en camps com la robòtica, la gestió de sistemes d’informació i tractament de dades, mecatrònica i electrònica, automatització o la logística.

El nous temps requereixen enginy i noves habilitats no sempre cognitives, que s’adaptin a un entorn en constant i ràpida transformació; habilitats que faran que els nous professionals ho siguin, doncs, a prova de robots.

tracking