SEGRE

COLABORACIÓN

Saber fer política

Cap de l’oposició a la Paeria

Saber fer política

Saber fer políticaSEGRE

Creado:

Actualizado:

Aquesta setmana han quedat aprovats els pressupostos de la Paeria per al 2021. Els comptes de l’Ajuntament de Lleida, que són l’eina fonamental per al funcionament de la nostra ciutat, agafen encara més rellevància en el context actual, marcat per la pandèmia de la Covid-19. Des del grup municipal socialista vam presentar 22 esmenes a la proposta inicial plantejada per l’equip de govern municipal, que ens hauria agradat que fos més ambiciosa, tenint en compte les necessitats que té la ciutat per revertir aquesta situació.

Els pressupostos compten finalment amb propostes que vam posar sobre la taula i que consideràvem cabdals: el fons local de 2,7 milions d’euros per atorgar ajuts als sectors de l’hostaleria, el comerç, la cultura i l’emprenedoria amb la finalitat de pal·liar els efectes del coronavirus, i l’esmena per mantenir el servei d’autobusos, després que l’equip de govern municipal plantegés una retallada de 580.000 euros, que hauria comportat una reducció en les freqüències i l’eliminació d’algunes línies. Ens semblava sorprenent que el projecte dels comptes no inclogués propostes per a la recuperació de la ciutat, per a la qual vam demanar la constitució d’una taula per debatre les accions a implementar, ni tampoc una aposta clara per la transició ecològica, en un moment en què la Paeria intenta implementar de manera improvisada les Zones 30, de les quals estem a favor, però amb un plantejament clar.

Els comptes també contemplen altres esmenes inicialment plantejades pel PSC, que el govern municipal va rebutjar, però que les ha acabat incloent a través d’altres propostes. Es tracta de les millores de les infraestructures viàries als barris, la mobilitat, la creació del carril bici a Prat de la Riba –conegut també om a eix transversal–, la revisió del sistema de cobrament dels espais públics als blocs Pius XII, o la injecció de diners a l’EMU per ampliar l’habitatge social. El grup municipal socialista vam decidir, per responsabilitat, abstenir-nos tenint en compte el context crític actual, demostrant que som seriosos i que sempre actuem. Hem demostrat que som l’alternativa davant d’un equip de govern municipal que segueix sense aixecar el cap, que intenta rebaixar serveis i que segueix sense aixecar la veu davant de la Generalitat per reivindicar les inversions necessàries per a la ciutat. La nostra abstenció en cap cas amaga la crítica a la gestió de la Paeria. Som conscients que són uns comptes que ens hauria agradat tirar endavant d’una altra manera. Per exemple, encara incorporen aspectes en els quals estem absolutament en contra, com l’increment de les taxes per a les escoles bressol, que ara el govern municipal es planteja modificar davant del fort rebuig social, i la taxa per tinença d’animals. A més, tampoc podem deixar de banda la reducció de la despesa en la cultura, que és un eix transmissor de coneixement. Seguim sense entendre per què no es demana a la Generalitat que assumeixi íntegrament la construcció de l’Escola de Pinyana i l’abonament del deute pendent amb la Paeria, en referència al Parc Científic i Tecnològic, i els diners per la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per les escoles bressol.

De totes maneres, des del grup municipal socialista també hem aconseguit el compromís per crear una comissió de seguiment sobre l’execució dels pressupostos, que ens permetrà supervisar el compliment de les línies d’acció aprovades aquesta setmana, que alhora compten amb l’aval de la societat civil, empresarial, sindical i cultural. De fet, ens ha semblat inaudit que l’equip de govern municipal no fes una presentació global del projecte a les diferents entitats de la ciutat.

Lleida necessita que estiguem convençuts del camí a seguir per a la recuperació de la ciutat. Els pressupostos en són la base principal, però necessitarem més mesures valentes i decidides. Caldrà anar més enllà i apoderar, per exemple, els consells de barri, avançar en mesures per a la transició ecològica i potenciar Lleida com a ciutat universitària per accedir a projectes europeus. Lleida s’ha de projectar com a ciutat forta i valenta i, per això, cal que tots hi remem a favor.

tracking