SEGRE
Propera parada, nova estació de Lleida

Propera parada, nova estació de LleidaSEGRE

Creado:

Actualizado:

La nostra ciutat té la mateixa estació d’autobusos des de l’any 1972. La mateixa ubicació, les mateixes instal·lacions i les mateixes mancances estructurals. 50 anys després, la ciutat no és la mateixa, la mobilitat és molt diferent i les necessitats i les demandes de la ciutadania han canviat radicalment.

Per sort, el govern municipal també és diferent. Per aquest motiu, des que vam entrar al govern, vam establir com a prioritària la construcció d’una nova estació d’autobusos. Treballant en silenci i discreció hem aconseguit avançar amb fermesa diversos projectes que portaven dècades encallats, un és aquest.

El passat dimecres ens vam reunir amb els tècnics de la Generalitat de Catalunya, els de la Paeria i les diferents forces polítiques municipals per conèixer en quin punt del procés de redacció del projecte ens trobem. Tal com ens van garantir els tècnics en la reunió, hi ha la sòlida voluntat d’ajustar els terminis per disposar de la nova estació d’autobusos tan aviat com ens permetin els procediments administratius i constructius. Actualment la previsió és que els treballs de construcció comencin a principis del 2023.La nova estació d’autobusos comptarà amb prop de 12.500 m² d’extensió, tots a escala de carrer i amb capacitat per a 30 andanes.

Els autobusos disposaran d’accés des del carrer Príncep de Viana i els vianants podran accedir a l’edifici des de la plaça Ramon Berenguer IV. La proximitat amb l’estació de ferrocarrils permetrà una intermodalitat del transport de viatgers que provocarà sinergies positives entre tren i autobús interurbà per promoure una mobilitat més sostenible. A més, l’estació comptarà amb tots els equipaments necessaris perquè sigui una de les millors estacions de Catalunya.

El principal objectiu del projecte és erigir una estació de present i, sobretot, de futur.La decisió d’ubicar l’estació en l’adifici dels Docs i l’antiga farinera de La Meta és eminentment tècnica. En tractar-se d’una zona que conté edificacions protegides qualificades de Bé Cultural d’Interès Local, la Paeria té el màxim interès per tal que l’actuació respecti el valor històric i arquitectònic dels immobles catalogats. Així ens ho han demostrat totes les previsions de modificació que ens han presentat i s’han fet públiques en els últims dies.

Estic convençut que la ciutat se’n beneficarà i que hem trobat el lloc ideal.Aquesta construcció significarà un canvi fonamental per a Lleida: dignificarà la ciutat amb un equipament modern i alhora amb caràcter històric propi, adequarà les instal·lacions per augmentar la connectivitat amb altres ciutats i revigoritzarà la capitalitat de Lleida. A més, la nova estació d’autobusos s’emmarca en l’aposta ferma de l’actual consistori municipal per fer viable l’anomenat Pla de l’Estació. Un àmbit urbanístic que regula l’entorn de l’estació de Renfe i que fa més de quinze anys que està aturat per la manca de viabilitat econòmica de les diferents unitats d’actuació que s’hi contemplen.

La Paeria treballa intensament per fer-lo viable. Un Pla Especial de l’Estació que hauria de permetre reordenar els diferents espais, connectar la Rambla Ferran i el barri Noguerola amb el barri de Pardinyes i dotar l’àmbit d’equipaments comercials dins la trama urbana de la ciutat, d’habitatges i de l’esmentada estació d’autobusos.A mesura que vagi avançant el projecte, anirem compartint totes les dades amb la ciutadania. Durant la tramitació de l’expedient urbanístic durem a terme un intens procés d’informació i de participació amb entitats veïnals, col·legis professionals, associacions i ciutadans en general que tinguin interès en el tema.

La nostra responsabilitat és informar i convèncer, però també és dotar Lleida dels millors equipaments, i la nova estació d’autobusos ho serà.No vull acabar sense fer un especial agraïment a totes les persones dels Serveis de Planejament i Gestió Urbanística i d’Obra Pública i Mobilitat de la Paeria que han treballat durant els darrers dos anys i mig amb una dedicació i professionalitat dignes de ser elogiades. Els seus grans coneixements i experiència han permès tirar endavant el projecte de l’estació d’autobusos i amb tota seguretat faran possible, en els propers mesos, fer realitat altres grans reptes que a nivell urbanístic té la nostra ciutat. Gràcies de tot cor a totes i tots.

tracking