SEGRE

COLABORACIÓN

A la cerca de l’orgull de Ponent: Joan Oró!

cap de l’oposició a la Diputació de Lleida

A la cerca de l’orgull de Ponent: Joan Oró!

A la cerca de l’orgull de Ponent: Joan Oró! - SEGRE

Creado:

Actualizado:

Enguany celebrem el centenari del naixement d’un dels lleidatans més universals. Per recordar-lo, l’Institut d’Estudis Ilerdencs ha inaugurat una exposició al voltant de la seva figura que porta per títol Joan Oró: a la cerca de l’origen de la vida i que es podrà visitar fins al 5 de novembre. 

Passejar pels plafons de l’exposició em va permetre redescobrir la figura d’aquest científic i em va fer reflexionar sobre el potencial que tenim a les comarques de Ponent, amb Oró com a exemple del nostre ADN: persones humils i treballadores que perseveren per aconseguir allò que volen. 

Durant el recorregut reviureu escenes de la seva vida. A través d’objectes personals –des de blocs de notes a cartes privades que tots guardem en un calaix–, ens podem fer una idea del seu vessant més quotidià. Però també hi podreu trobar objectes únics, com ara meteorits, que van inspirar alguns dels seus estudis i que, probablement, el van moure a impulsar el Parc Astronòmic del Montsec.

En tot cas, Oró era una persona que anava més enllà de la quotidianitat. Era un ciutadà molt poc comú, era excepcional: va descobrir un dels maons fonamentals de l’ADN (la síntesi abiòtica de l’adenina), va col·laborar amb la NASA, va rebre la Creu de Sant Jordi i la Medalla d’Or de la Generalitat, i hauria pogut rebre, també, el Premi Nobel. Joan Oró és el millor exemple de la matèria primera que tenim a les terres de Lleida, els Pirineus i l’Aran. Però aquesta matèria primera cal sostenir-la i potenciar-la. 

Per això, Junts Impulsem hem començat un seguit de trobades amb empreses i municipis de la demarcació, per escoltar les seves necessitats, per recolzar-les i per potenciar-les. Però sobretot, per enfortir l’orgull de Ponent com ho fa la figura d’aquest bioquímic lleidatà.Us convido, doncs, a visitar l’exposició Joan Oró: a la cerca de l’origen de la vida, en la qual trobareu la inspiració per a la cerca de l’orgull de Ponent.

Titulars del dia

* camp requerit
Subscriu-te a la newsletter de SEGRE
tracking