SEGRE
Publicado por

Creado:

Actualizado:


Més de 14,5 milions de ciutadans de l'estat espanyol no saben utilitzar la banca electrònica i 10,5 milions no tenen correu electrònic, segons la tercera edició de l'estudi sobre la bretxa digital a l'estat elaborat per UGT. Segons aquest treball, 4,2 milions de ciutadans, equivalents pràcticament al 10% de la població d'entre 10 i 100 anys, no han entrat mai a internet. Estan desconnectats.

Són el nen que durant el confinament no va poder seguir el curs escolar al no tenir internet a casa; el padrí a qui el banc li demana que consulti el saldo del compte en una aplicació al mòbil; el pacient que ha de demanar cita mèdica per internet o aquell a qui li sol·liciten que es registri en una borsa de treball per accedir a ofertes de feina. Són graus diferents de desigualtat, però que formen part d’un fenomen polièdric que en aquest número abordarem des de diferents mirades.L’edat continua sent el tret més lligat a l’exclusió digital, ja que el 95% de les persones que no utilitzen internet tenen més de 55 anys i un 40% se situen entre els 75 i els 84. Davant d’una administració i uns serveis cada cop més digitalitzats, és necessari posar eines perquè cap col·lectiu es vegi afectat per aquesta nova forma d’exclusió social.Però l’edat no és l’únic factor explicatiu de l’exclusió digital, ja que el 36% de les persones que no utilitzen internet tenen una renda inferior a 900 euros, davant de l’1,6% que compten amb més de 3.000 euros mensuals d’ingressos, així com el gènere, ja que dos terços de les persones en exclusió digital són dones.

Hi ha qui, conscientment, apostata de la vida digital i és ben lliure de fer-ho. El problema arriba quan les persones no poden accedir als serveis bàsics (sanitat, educació, recerca de feina, gestions bancàries o administratives) per falta de formació o de recursos. Una de les solucions, la bàsica, passa per la inversió en infraestructures.

Encara hi ha zones rurals sense connexió a internet o amb un accés molt limitat. Viure en un entorn aïllat pot suposar que la qualitat i la velocitat de la connexió siguin inferiors. Un cop garantit l’accés a les infraestructures, la formació en competències digitals és indispensable.

En aquest punt cal matisar entre l’accés a internet i l’alfabetització digital, és a dir, el procés d’aprenentatge que permet a una persona adquirir competències per entendre i aprofitar el potencial educatiu, econòmic i social de les noves tecnologies.

tracking