SEGRE
Montblanc Haus

Montblanc HausSEGRE

Creado:

Actualizado:

Durant la meva darrera estada a Alemanya he visitat la nova joia de la casa Montblanc, i en aquest cas no es tracta d’una ploma, un bolígraf, sinó del nou edifici museu al costat de la fàbrica que tenen a Hamburg. El Montblanc Haus, que ha costat 30 milions, va ser dissenyat per l’arquitecte espanyol Nieto Sobejano i va ser inaugurat el 10 de maig del 2022. L’edifici representa exteriorment una de les caixes on van protegides les plomes Montblanc.

En aquest nou museu de tres plantes dominen els clàssics colors blanc i negre del seu famós logo; el cim del Montblanc rodejat per les sis valls que l’envolten. Un logo que va aparèixer per primer cop el 1914, vuit anys després de la creació de la primera marca –Simplo– per part de 4 alemanys d’Hamburg i que després passaria a dir-se Montblanc. Dins del museu es poden veure 400 objectes diferents de la marca.

Hi destaca la ploma única que han fet amb motiu de la primera escalada al Montblanc. Una autèntica obra d’art que val 1,5 milions. També es poden contemplar una trentena de notes escrites a mà per diferents persones famoses: Agatha Christie, Albert Einstein, Frida Kahlo, Roald Amundsen o Oscar Wilde, entre altres. No hi falten vídeos explicatius del procés de producció, que barreja la tècnica mecànica més avançada amb tasques absolutament artesanals.

S’ofereixen també al públic tallers d’escriptura dirigits per especialistes. Curiosament, de petit m’agradava tot el que tenia a veure amb escriure. De més gran he anat ampliant el gust per l’escriptura a mà malgrat que no estigui especialment de moda. Els teclats, per desgràcia, han enviat a l’atur molts dits que escrivien amb cal·ligrafies de gran bellesa. La modernitat ha arraconat aquest art mil·lenari al racó de les coses poc pràctiques.

A Montblanc Haus es reivindica tot aquest món de l’escriptura a mà recordant que és un fet humà testimoni de la nostra existència i que ens dota de llibertat i de la possibilitat d’escriure històries. I, per tancar el cercle sobre aquest estri d’escriptura, recordo amb molt afecte que el dia que el meu alumnat, al final de la meva vida laboral, em va regalar un bolígraf Montblanc amb la inscripció “Lieber Lehrer”  –estimat professor–, em va fer molt feliç. Feliç per tot això que he explicat i per moltes coses més.

tracking