SEGRE
Preparant el Nadal

Preparant el NadalSEGRE

Creado:

Actualizado:

El naixement de Jesucrist és el fet més extraordinari que han vist els segles. S’han realitzat les promeses que tenia el Pare Déu per a tota la humanitat i els éssers humans han descobert la nova i definitiva forma de relacionar-se amb Déu i amb els seus semblants. Aquest esdeveniment tan gran exigeix de tots els cristians una autèntica i renovada preparació. Se centra en una conversió interior de cadascú de nosaltres i en una revisió de les actituds i activitats de les nostres pròpies comunitats a l’estil de les paraules i els fets del Messies. La preparació exterior ens ve donada, sense que nosaltres intervinguem massa, pels llums, la decoració nadalenca, els cants i el bullici alegre que es manifesta en els carrers i places dels nostres pobles i ciutats.

La meva reflexió se centra en la proposta que resideix en l’interior de cada persona. És invisible i aparentment poc pretenciós però la seva conscient aplicació té unes conseqüències impressionants per transformar i millorar tot el nostre exterior. Estic parlant del Déu que ha introduït en el nostre cor la capacitat de remoure i aprofundir en el seu amor amb la veritat revelada en la persona de Crist des del seu naixement fins a la seva mort i resurrecció. Si confiem en Ell sabrem viure sempre amb l’esperança d’estimar els altres sense cap tipus de límit ni fronteres, defensarem sempre la dignitat de les persones i tractarem que tots posseeixin unes mínimes condicions de vida en llibertat, justícia i pau.

El canvi que ens ofereix el Naixement de Jesús acompanya sempre el nostre propi esdevenir. És un esdeveniment que projecta la dimensió amorosa de Déu sobre nosaltres i pretén que desterrem els egoismes, els interessos o les conveniències de cadascú. I això costa, no s’accepta amb facilitat. El pas de la maldat, de la indiferència, de l’exclusió a la bondat, a la proximitat i a la solidaritat requereix valentia i decisió sincera per part de cadascú; requereix a més a més acceptar el repte que ens proposa el Senyor. I això necessita una preparació.

En l’Advent ens preparem per a aquesta conversió interior amb els condicionants que cada cert temps ens imposa la realitat. Segurament aquest any en el qual sentim parlar tant de diàleg, de trobada i de reconciliació seria bo que ens preguntéssim quines condicions posa Déu per parlar amb la humanitat, quines exigències manifesta per trobar-se amb els altres, quin camí marca per a l’abraçada amb aquells que no pensen o no senten de manera semblant que un mateix.

Durant aquests dies escoltarem els cristians consells i advertències dels profetes per fer el bé i denunciar la falsedat i el pecat. Contemplarem la figura de Joan Baptista, que dóna a conèixer la presència del Fill de Déu entre nosaltres i viu amb austeritat extrema. Observarem l’actitud de la Verge Maria, que es posa a disposició de servir absolutament perquè Déu realitzi el seu meravellós projecte de salvació universal. Escoltarem alguns passatges de la vida de Jesús que ens impulsaran al seu seguiment. Tot això ens ajudarà a una bona preparació.

Preparant el Nadal

Preparant el NadalSEGRE

tracking