SEGRE
Un nou impuls industrial per a Lleida

Un nou impuls industrial per a LleidaSEGRE

Creado:

Actualizado:

Un dels acords, en la meva opinió, dels més importants del Pacte d’Entesa a la Paeria va ser l’impuls del sòl industrial a Lleida. Aquest pacte, també anomenat de Sant Joan, va permetre la formació de l’actual govern municipal i va canviar una manera de fer de l’ajuntament que havia provocat l’estancament econòmic i demogràfic de la nostra ciutat. Des del primer dia, una de les meves prioritats, del grup municipal de Junts per Catalunya Lleida, i també del Govern d’Entesa, va ser, doncs, la industrialització de la nostra ciutat.

Ja vam anunciar en el seu dia l’inici dels treballs del Pla Director Urbanístic d’activitat econòmica de Torreblanca-Quatre Pilans. Aquesta operació dotarà la ciutat de Lleida en els propers anys, i amb el desenvolupament urbanístic pertinent, de més de 700 hectàrees de nou sòl industrial. La històrica finca de Torreblanca i el seu entorn situat a la Partida de Quatre Pilans de l’Horta de Lleida formen l’àmbit de Torreblanca-Quatre Pilans, que correspon a uns sòls situats al sud-est del nucli urbà de Lleida. L’espai està delimitat per l’N-240 de Lleida a Tarragona i la línia de ferrocarril R-14 Lleida-Tarragona per Reus.

Si el polígon de Torreblanca-Quatre Pilans estava aturat des del 2009, aquesta darrera setmana s’han iniciat les obres en forma de moviments de terres en un altre polígon que ha patit anys de dilacions administratives que en els darrers mesos s’han aconseguit resoldre. Estem parlant del nou polígon industrial de Torre Solé situat al SUR-35, a la sortida de Lleida en direcció est, entre l’LL-11 i la variant sud.

Un àmbit de més de 35 hectàrees de promoció privada, amb una participació significativa de la Paeria, que tanca un període pràcticament de 15 anys en què Lleida no ha disposat de nou sòl industrial. Aquest polígon, que rep el seu nom per situar-se a l’entorn de l’edifici noucentista anomenat Torre Solé, suposa una inversió de més de 9 milions d’euros.

Les característiques d’aquest nou sòl en el qual es comercialitzaran parcel·les de sòl de diferents dimensions, des de 5.000 m. 2

a 25.000 o 30.000 m

, permetran la implantació, entre d’altres, d’inversions de caràcter logístic generadores de llocs de treball i d’activitat econòmica addicional.

La Cambra de Comerç i Indústria de Lleida ha insistit en diferents ocasions en la carència de sòl industrial a la ciutat de Lleida. L’estudi de la Barcelona School of Management de la UPF titulat La transformació econòmica de Lleida: realitats i perspectives de futur, que fou dirigit el 2019 per Oriol Amat i que comptà amb la participació, entre d’altres, del professor de la UdL Ramon Saladrigues, postulà que, per millorar les possibilitats del territori, cal millorar els espais industrials.

Segons el document, la quantitat de sòl industrial disponible és una oportunitat per a noves implantacions industrials i, en aquest sentit, remarca que cal seguir augmentant els metres disponibles per a l’ús empresarial. Lleida necessita captar empreses, inversions i continuar amb aquest desenvolupament industrial i vital per a la ciutat.

Aquest és el repte i l’objectiu de l’actual govern de la Paeria. Nou sòl industrial i nou sòl logístic.

Però, sobretot, si volem reeixir en aquest gran repte, aquest nou sòl ha d’acollir indústria amb estàndards del segle XXI. Haurem de potenciar i innovar en els sectors productius endògens com la producció agrícola, la transformació agroalimentària o la construcció entre altres, però, en un món cada cop més globalitzat i competitiu, cal bastir els fonaments de les polítiques econòmiques i industrials sobre els pilars del coneixement i la investigació.

Lleida té universitat, centres de recerca i coneixement suficients per ser un pol d’atracció d’aquesta nova indústria. Una indústria neta, innovadora, assentada sobre un desenvolupament urbanístic sostenible, que fomenti la mobilitat de persones i mercaderies i prioritzi el transport públic.

S’ha de vetllar per la protecció i gestió adequada del medi ambient, del patrimoni natural i del paisatge, amb l’objectiu de mantenir els valors culturals, històrics i identitaris que caracteritzen la plana de Lleida. Si Lleida se’n surt, el territori se’n sortirà.

Actuant amb generositat, com la capital que som, creixerem com a ciutat i contribuirem al creixement del Segrià, de les terres de Ponent, de l’Alt Pirineu i l’Aran, i en darrera instància, de Catalunya..

Un nou impuls industrial per a Lleida

Un nou impuls industrial per a LleidaSEGRE

tracking