SEGRE
Les Basses, un altre projecte desencallat

Les Basses, un altre projecte desencallatSEGRE

Creado:

Actualizado:

Construir la Lleida del futur, i fer de la nostra una ciutat més amable, sostenible i verda, que sigui capaç de pal·liar els efectes negatius del canvi climàtic a través dels seus recursos naturals, són alguns dels objectius d’aquest govern municipal i del partit polític del qual formem part, Esquerra Republicana de Catalunya. Amb aquests objectius ben definits vam entomar, a l’inici del nostre mandat l’any 2019, el compromís que el Parc de les Basses tornés a ser un espai ple de vida i adaptat a les condicions climàtiques dels temps que ja estan arribant.

Quan vaig arribar a Lleida, cap a l’any 2000, les Basses com a espai de lleure “urbanitzat” ja eren història. Però com molta gent recorda, les Basses d’Alpicat eren un lloc de trobada i diversió per a tots els lleidatans i lleidatanes, i per a tota la ciutadania dels municipis veïns.

Amb una història que es remunta al 1901, quan l’alcalde Costa hi feu construir unes basses per abastir d’aigua la ciutat, però sobretot a partir del 1961, quan s’inauguraren les piscines públiques, el Parc de les Basses ha estat un espai que aplegava centenars de persones, sobretot, durant els mesos de la primavera i de l’estiu. Aquesta etapa, però, es va esgotar amb la construcció de noves piscines als barris de Lleida. Fa una mica més d’una setmana, amb el paer en cap, Miquel Pueyo, vam presentar el projecte de renaturalització del Parc de les Basses.

Aquesta intervenció és, probablement, una de les més esperades per tota la ciutadania lleidatana. L’actuació es durà a terme gràcies al projecte de renaturalització, emmarcat en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat amb els Fons Europeus Next Generation. Cal remarcar l’altíssima valoració que aquest conjunt de projectes va rebre en la convocatòria estatal dels fons, gràcies al magnífic treball de l’equip tècnic de la regidoria.

Rebeu totes el meu profund agraïment.Per dur a terme la renaturalització de l’espai emblemàtic del Parc de les Basses ordenarem i condicionarem el terreny i, també, plantarem 102 arbres de 16 espècies diferents i autòctones, adaptades al clima. Amb la plantació d’arbrat, arbustos i plantes es recrearan ambients naturals de bosc caducifoli, d’alzinar mediterrani i de bosc de ribera, que crearan diferents equipaments i espais que conformaran un nou Parc de les Basses multifuncional per a l’oci, l’esport, el descans, el passeig i l’observació de la fauna i la flora. Per tant, l’actuació contempla la millora del sòl degradat, la creació de diversos ambients forestals, d’una xarxa de camins i de dues basses naturalitzades al lloc on hi havia les antigues piscines amb l’objectiu de fomentar la biodiversitat.L’espai d’aquesta actuació és de 5,7 hectàrees, i es manté en la zona contigua al futur càmping, definit en el Pla Especial.

Des de la Paeria de Lleida tenim previst iniciar les obres de renaturalització del Parc de les Basses l’octubre d’aquest any, amb la previsió de finalitzar-les durant l’últim trimestre de l’any vinent, i amb un import estimat per a aquesta actuació de 600 mil euros, que farà que el Parc de les Basses torni a ser un lloc de trobada i un símbol per a la nostra ciutadania i, ben segur, per a tot el territori lleidatà.Amb la renaturalització del Parc de les Basses, a més d’aconseguir que l’indret torni a ser un punt neuràlgic d’esbarjo, esport i entreteniment, aquest esdevindrà un pulmó verd per a la nostra ciutat, i un punt molt important en la millora de la biodiversitat en el nostre territori, la preservació del medi ambient i la lluita pel canvi climàtic. El projecte defuig de les ocurrències o les grans construccions megalomaníaques i de poc recorregut, i posa el focus en el fet que siguin útils per a la societat i el medi ambient, optimitzant els recursos i la capacitat d’autogestió per fer front a les inclemències que ja estan presents amb el canvi climàtic. Aquest –el nostre– és el Govern del sí.

Nosaltres –a diferència d’altres partits polítics– no cridem a la demagògia per vendre fum a la ciutadania. Nosaltres desencallem i impulsem projectes i, com molts d’altres, el Parc de les Basses aviat tornarà a ser una realitat. El Parc de les Basses tornarà a ser, aviat, un espai per emocionar-se en la vida de totes les lleidatanes i els lleidatans.

Les Basses, un altre projecte desencallat

Les Basses, un altre projecte desencallatSEGRE

tracking