SEGRE

Creado:

Actualizado:

Avui Lleida dona el tret de sortida a set dies de literatura en català. Una activitat cultural que organitza la Fundació Privada Horitzons 2050, una entitat formada per gent de Lleida, que té com a objectiu impulsar un debat transversal i la realització d’accions concretes sobre el futur de l’economia, la cultura i el patrimoni de Lleida a favor d’una societat més lliure, avançada, solidària i plena. Tot un repte ambiciós per a una ciutat i un territori on la queixa perenne, el victimisme, sovint amb tota la raó del món, i els greuges comparatius han frustrat iniciatives i han debilitat l’autoconfiança i l’energia d’un territori curull de cultura.

D’ençà que el mecenes cultural, l’amic Antoni Gelonch, el president de la Fundació, ha retornat a la ciutat on va néixer, les demostracions de protecció generosa a favor de la cultura han estat un degoteig constant i el llistat, malgrat la brevetat en el temps, comença a fer gruix i no només per la quantitat sinó, principalment, per la seva qualitat. La convocatòria del Premi Horitzons de Gravat, que entrega el guardó de gravat amb més dotació econòmica de l’Estat i que compta amb el suport de la Col·lecció Gelonch-Viladegut, és una mostra de l’acció generosa de la filosofia del que s’entén com a mecenatge, un concepte que, malgrat es digui, sempre ha estat poc conreat i que, segons el pedagog Alexandre Galí, la seva manca és deguda que, a voltes, només hi ha rics però no hi ha aristòcrates que hagin assolit el plaer dels gaudis de l’esperit que són els de la cultura. En contra de les subvencions, a voltes entregades a iniciatives ben tronades o foranes com la Feria d’Abril, les virtuts del patrocini i el mecenatge cultural representen la prova del cotó d’un país.

Ho van demostrar Francesc Cambó, Rafel Patxot, Joan Baptista Cendrós, Pere Mir o el recentment traspassat Antoni Vila Casas. Els debats d’aquesta setmana literària ens interpel·len com a societat. Interrogants com Per què no ens interessa la cultura?, Com fomentem la lectura? o el combat etern de Mediàtics versus Perifèrics fan preveure converses força interessants que ens haurien de servir a tots plegats per anar farcint una Lleida que necessita un debat seriós i desacomplexat.

Si ahir cloïa a Barcelona la Setmana del Llibre en Català, avui obre portes de bat a bat Sant Miquel de les Lletres. Donem-li la benvinguda.

tracking