SEGRE

Aigua saludable a Vallfogona de Riucorb

Un passeig salutífer i romàntic pel parc del balneari de Vallfogona de Riucorb

L'Hotel Regina té una elegant façana i quatre escultures femenines clàssiques

L'Hotel Regina té una elegant façana i quatre escultures femenines clàssiquesLLUÏSA PLA

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Vallfogona de Riucorb, “la del rector memorable i de l’aigua saludable”, segons el tradicional reclam publicitari. El rector era Vicent Garcia, el cèlebre poeta barroc de qui aquest setembre vinent commemorem el quatricentenari de la seva mort, a Vallfogona mateix, nascut a Tortosa 41 anys abans.

Deixarem l’efemèride per a un altre dia, centrada en el poble, i avui abordarem la qüestió aquàtica, com a pretext per visitar el balneari, situat un parell de quilòmetres enllà en direcció a Santa Coloma de Queralt. Una horeta amb cotxe des de Lleida, poc després de Guimerà, ja oficialment província de Tarragona i comarca de la Conca de Barberà, però d’història i paisatge segarrencs.

Les aigües termals que brollen de diverses fonts d’aquella frondosa fondalada, a banda i banda del curs exigu, pel llit aquí mig selvàtic, del riu Corb, un autèntic oasi enmig d’uns secans que recuperen a poc a poc el conreu de la vinya, són explotades des de 1904, coincidint amb l’erecció del monumental hotel balneari de baix, reobert per a la nova temporada des de finals d’abril.

El de dalt, d’hotel, el Regina, ran de carretera, d’elegant façana pètria i quatre escultures femenines d’aire clàssic damunt la porta, fa ja temps que està tancat, tot i una reforma integral prou recent. Quasi millor aparcar-hi enfront i baixar a peu per un dels caminals del recinte densament arbrat, per entremig de bonics xalets de línies noucentistes, persianes de llibret, bancs de fusta al defora i noms de persona, sobretot dames i sants o marededeus.

Tot bastant retro i un punt decadent, per tant deliciós, com s’escau a un balneari de principis de segle XX. Un passeig d’allò més romàntic, sobretot en bona companyia, refrescat ja a mitja tarda per l’alè d’una marinada que allà bufa ben fort.

Travessant un dels dos pontets sobre el Corb, de manera que es pot tornar per l’altre i completar el circuit pedestre, s’arriba fins al parc de l’hotel, on val la pena entrar a fer un cop d’ull i després seure sota els gegantins exemplars arboris de davant per beure alguna cosa, en un ambient tranquil de clients en general d’edat avançada que potser ja porten molts estius acudint a aquest recer de pau per prendre les aigües i descansar.

Menjar agradable

Somsomnis Ctra. de Santa Coloma, s/n. Vallfogona de Riucorb, 618 598 967

A dalt a la carretera, l’antic hostal Dolores acull ara una casa de colònies i, a la planta baixa, el restaurant Somsomnis des del 2014, dirigit per la simpàtica Montse Giró.

El local és senzill: decoració sòbria, estovalles de paper i grans finestrals oberts a la verdor forestal exterior. En aquest context, sorprèn positivament la qualitat del menjar, sobretot tenint en compte els preus: 13 euros el menú dels feiners (tancat dimarts i dimecres) i 20 el més complet dels caps de setmana.

Bunyols de bacallà, canelons, caragols a la cassola, carn a la brasa, alguns guisats com corder al cava o fricandó... Rebosteria casolana i vegana, amb l’avantatge que la mestressa és una pastissera excel·lent.

Somsomnis.

Somsomnis.LLUÏSA PLA

tracking