SEGRE
Menys carpetes i menys espai

Menys carpetes i menys espaiSEGRE

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Fa uns dies llegia un article del mitjà especialitzat en cultura digital The Verge en què s’explicava una realitat curiosa: els joves no entenen el funcionament de les carpetes dels sistemes operatius. Una professora universitària, al demanar als alumnes on havien guardat un arxiu en què estaven treballant, rebia per resposta dels alumnes que no sabien de què els parlava.

El reportatge concloïa que les noves generacions no entenen com funciona un ordinador. El alumnes de la professora li explicaven que utilitzen el cercador del sistema operatiu, i que no saben què són les carpetes o unitats al núvol.

Aquest és un dels grans canvis generacionals que costen de creure. Les noves generacions, que puc corroborar com a professor associat de la Universitat de Lleida, cada cop tenen menys aptituds informàtiques, en què l’agilitat en l’ús i rapidesa en les accions els seran molt útils de cara a la seva propera entrada al món laboral.

Nosaltres, la generació que vam començar a tocar ordinadors durant la dècada dels anys 90, sabíem, i ara generalitzaré, on era cada racó dels nostres ordinadors. Havíem tocat cada una de les carpetes, havíem investigat tots els fitxers i jugàvem a mirar d’entendre l’estructura de funcionament de la informàtica, un món inexplorat que s’obria camí en les nostres vides.

A l’altre costat, els nostres pares, que tremolaven cada cop que havien de clicar alguna cosa a la pantalla. Ara, les noves generacions han nascut i crescut amb un mòbil sota el braç, i coneixen a la perfecció el funcionament de les xarxes socials, la relació entre usuaris i els continguts audiovisuals, però han perdut l’interès en l’ordinador, en la informàtica en general.

Per què els caldria, si ja ho tenen tot mastegat en un dispositiu mòbil? És, de totes maneres, un element d’estudi.

I això ho han aprofitat els sistemes operatius, majoritàriament Windows i Mac, que cada cop ofereixen menys espai d’emmagatzematge i ho aposten tot al núvol, i cada cop utilitzant menys carpetes de gestió d’arxius i millors algoritmes de cerca d’arxius i carpetes, perdudes en l’univers informàtic.

tracking